Lezing Russisch Realisme rond Repin van Margaret Breukink

Assen

Margaret Breukink heeft vandaag -26 oktober- om 20.00 uur in Bibliotheek Smilde een lezing over Russisch Realisme rond Repin.

Maak kennis met de Peredvizhniki: een groep kunstenaars die de Russische kunstwereld aan het einde van de 19de eeuw op zijn kop zette. In een roerige tijd met grote contrasten tussen arm en rijk, kozen zij ervoor om het leven van de gewone mens te verheffen tot kunst. Een voorbeeld daarvan is Wolgaslepers van Ilya Repin. Ook de natuur en het landschap, volksverhalen en verhalen uit de Russische geschiedenis zijn onderwerp binnen hun werk. Ruim 70 schilderijen zijn in deze grote overzichtstentoonstelling in het Drents Museum te zien. Alle werken zijn afkomstig uit de collectie van het Staats Russisch Museum in St. Petersburg. Deze inleiding is een goede voorbereiding op een bezoek aan de tentoonstelling. Margaret Breukink, die de lezing houdt, studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht en was docente aan de Rijksuniversiteit Utrecht en aan de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs in Amsterdam. Haar inleidingen zijn toegankelijk, inspirerend en deskundig. Bibliotheek Smilde, Julianastraat 65 Smilde, 088-0128265. Kaarten euro 6. Reserveren en info via info@bibliotheeksmilde.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama