Debuut van Jan Kruimink

Assen

Jan Kruimink had zaterdag tijdens de Börker Proms zijn eerste optreden als dirigent van de Diggelse Diva’s. Sinds juni staat hij voor het damespopkoor uit Westerbork.

WESTERBORK/OOSTERHESSELEN – Jan begon circa een maand voor de vakantie en zo’n 1,5 maand na die tijd waren de Proms. ,,Voor de Börker Proms lag het repertoire al vast.” Jan heeft wel dingen voor ogen die hij met de Diggelse Diva’s wil gaan doen. ,,Dit heeft te maken met het repertoire, de manier van zingen, de presentatie. Elk lied heeft zijn eigen sfeer, verhaal zowel muzikaal als tekstueel.“ ,,Het is zoeken naar bijvoorbeeld acties, kleine bewegingen, positiewisselingen om zo de sfeer en karakter van het lied te versterken. Maar dat kan ik niet alleen, daar heb ik hulp bij nodig.” Vandaar ook dat de taken zoals bijvoorbeeld invulling van de choreografie en het repertoire verdeeld zijn onder de leden. Het contact tussen Jan en de Diggelse Diva’s was er al eerder. ,,In het verleden hebben het mannenkoor hier in Oosterhesselen waar ik bij zit en het damespopkoor wat samen gedaan, dat was in Westerbork. Toen is het contact gelegd en met een aantal leden is dat gebleven. Over en weer kwamen we wel eens bij elkaar kijken. Op een gegeven moment kwamen ze bij mij met de vraag of ik dit wilde doen.” Jan besloot het ambitieuze koor te gaan dirigeren. Energie ,,Muziek geeft mij veel energie. Ik geniet van elke repetitie. De combinatie van muziek en hoe mensen erin staan geeft een prettig gevoel. De repetitie is belangrijk, maar voor leden is het ook een avondje uit. De combinatie bij muziek maken tussen plezier en prestatie, ontspanning en ontwikkeling is een balans. Voor mij moet wel iets van o”ntwikkeling zijn, vooral in muzikale zin.” Jan was al dirigent voor hij naar het conservatorium ging. Hij speelde trombone in de plaatselijke fanfare. Samen met een aantal leeftijdgenoten besloot hij een groep op te richten met jonge leden erbij. ,,Toen werd ik dirigent, zo is het begonnen. Zo was ik tijdens mijn opleiding aan het conservatorium dirigent in Sleen bij de Harmonie. Daar ben ik mee gestopt toen ik in het eindexamen zat.” Naast dirigent van de Diggelse Diva’s en twee koren in Oosterhesselen waar hij bij betrokken is, is Jan werkzaam aan de PABO in Emmen. Voor hij het conservatorium ging doen in Zwolle waar hij ook de opleiding Harmonie en fanfare directie heeft gehad deed hij de pedagogische academie in Emmen. Cindy Houwen. Foto Anouk Schamper.

Auteur

Albert-Jan Garama