Column Grietje van Selst: 'Samen'

ASSEN

Een goed afscheid helpt je verder

En dat is elke keer weer een ander verhaal Samen Sinds een paar weken was ze opgenomen in het verpleeghuis. Het moment dat ze zou gaan sterven was nabij. Haar man, ook ziek, werd per ambulance naar haar toe gebracht. 62 jaar waren ze onafscheidelijk. Het ambulancepersoneel was onder de indruk van de ontmoeting. Moesten ze hem weer mee terug nemen naar het ziekenhuis? Deze twee hoorden bij elkaar te zijn. Binnen enkele uren werd hij opgenomen in het verpleeghuis. Twee bedden naast elkaar, zijn hand zoekend naar de hare. ,,Ik kom snel naar je toe”, zei hij, toen ze haar laatste adem uitblies. Die vrijdagmiddag bespreek ik met de familie de wensen voor het afscheid van hun moeder. De uitvaartwensen zijn opgeschreven door vader. Voor zijn vrouw geldt hetzelfde als voor hemzelf. Een crematie, alleen familie en buren, Nederlandstalige muziek. ,,We moeten het wel kort houden hoor, vader is zo kwetsbaar. Het is de vraag of hij er bij kan zijn.” Passend bij de wensen en bij de situatie, reserveer ik de kleine zaal in het crematorium. De rouwkaarten worden gedrukt. Het is te laat om ze nog in te leveren. Ze moeten zondagmiddag opgehaald worden door post.nl om maandag te kunnen worden bezorgd. Zondagochtend gaat mijn telefoon. Het is de dochter. ,,Nu is mijn vader vanmorgen ook overleden.” Ik word er stil van. Dát is snel gegaan. ,,Het is goed zo”, zegt ze, ,,Maar we willen graag dat ze samen gecremeerd worden. Denk je dat dat kan?” ,,Natuurlijk, we houden de afscheidsplechtigheid voor hen samen”, stel ik haar gerust. En ik regel het meteen met het crematorium. Het kan op het geplande tijdstip. Gezamenlijk brengen we het echtpaar naar het Naoberhuus. In de kamer liggen ze naast elkaar opgebaard. Het is verdrietig en vertederend tegelijk. De rouwkaart passen we aan. Zijn naam onder de hare: ,,Mijn liefste...ik laat je niet alleen.” Grietje van Selst De columns van Grietje en haar collega’s zijn gebundeld in een boekje,‘Bijzondere verhalen over afscheid’, hiervan is een tweede uitgave verschenen. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens te zenden aan bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama