COLUMN Cultureel Hart Assen met Annabelle Birnie 'Horror-Clowns'

Assen

Horror-Clowns

ASSEN - Er is een goede kans dat het woord horror-clown het woord van het jaar 2016 wordt. Door de uit Amerika overgewaaide hype om mensen rond Halloween in clownskostuum de stuipen op het lijf te jagen is Nederland ook in de ban van deze horror geraakt. Op uitnodiging van het Drents Museum heeft het kunstenaars duo Hopmann & Lisek de tentoonstelling Broeikas gemaakt in De Nieuwe Kolk. Clowns spelen in hun presentatie een belangrijke rol, net als de Drentse hunebedden. De kunstenaars creëren multimediale droommachines die met ons flirten en ons tegelijkertijd laten zien welke macht de beelden over ons hebben. Door de aandacht voor de horror-clowns is deze tentoonstelling ineens heel actueel geworden. Dat was wel even schrikken, ook voor de schoolklassen en leraren die hun geplande bezoek aan de tentoonstelling in sommige gevallen heroverwogen hebben. Als Cultureel Hart doen we niets liever dan aansluiten bij alles wat er leeft om ons heen. We willen niet alleen in de stad Assen verbindingen leggen tussen onze locaties, maar juist verbinding maken met onze bezoekers en stadsgenoten. Het Drents Museum is van start gegaan met de programmering in de kunstruimte van De Nieuwe Kolk, die we Kunst in De Nieuwe Kolk (KINK) hebben gedoopt. Hierdoor wordt de letterlijke verbinding gelegd tussen de Brink en De Nieuwe Kolk. Het is zelden dat een tentoonstelling zo mooi samenvalt met de actualiteit. Hopmann & Lisek geven ons een cadeautje met de invulling van de tentoonstelling. Niemand kon vermoeden dat het zo zou uitpakken. En dat is misschien maar goed ook. Annabelle Birnie, directeur Drents Museum. Foto Erik Vos.

Auteur

Albert-Jan Garama