‘Net als in de Champions League’

Assen

Zondag speelde Asser Boys tegen Sleen. Voor het eerst liepen jeugdspelers van beide teams aan de hand van de grote mannen het veld op.

“Op welke positie speel jij?” Het is een mooie zondagmiddag in oktober. De zon verdrijft de oktoberkou en de winterjas kan nog even uit. De wedstrijd Asser Boys tegen Sleen staat op het punt van beginnen en de teams betreden het veld. Aan de grote handen van de mannen van Asser Boys en Sleen, de handjes van de E-tjes en F-jes van de clubs. Net als in de Champions League. “Ik speel op het middenveld en soms in de spits”, reageert de 10-jarige Joas, speler van Asser Boys JO11-1.Hij keek reikhalzend uit naar deze dag. Reuring Twee uur voor de wedstrijd is er al reuring op het sportcomplex van Asser Boys. De jeugdspelers mogen niet hand in hand met de grote mannen het veld oplopen, ook spelen zij voor de grote wedstrijd, op het hoofdveld, een eigen wedstrijd. Asser Boys JO9-1 tegen Sleen JO9-1 (voorheen de F1’s) en de JO11-1 teams (voorheen E1) van beide clubs tegen elkaar. Beide jeugdteams van Asser Boys bleken een maatje te groot voor die van Sleen. De Asser Boys onder 9 won met 6-1 en de jeugd onder 11 won zelfs met dubbele cijfers: 11-1. Het initiatief is afkomstig van Joost Kooistra, betrokken bij de jeugdcommissie van Asser Boys. “Ditis de eerste keer dat we dit doen, en we zijn van plan om dit vaker te doen. Sleen reageerde enthousiast op ons plan en heeft een dubbeldekker ingezet om hun spelertjes te vervoeren. Het doel is om meer interactie te krijgen tussen de senioren, het eerste elftal, het boegbeeld van de club, en de jeugd. De reactie van de kinderen is ook ontzettend leuk. ‘Pappa, mamma, we gaan naar het eerste!’ Het is ook een reden voor ouders om eens bij het eerste te komen kijken. Het idee staat niet op zichzelf. We willen sowieso meer interactie tussen de jeugdteams en de senioren. Spelers van het eerste zijn ook betrokken bij de jeugd. Fluiten af een toe een wedstrijd of geven training.” Wisselwerking Spits Rene Westerveen vindt het ook een goed initiatief. “Wij zijn een club en moeten het met elkaar doen. Als senioren doen we al veel samen maar de wisselwerking met de jeugd ontbreekt vaak nog. Dat komt ook omdat de jeugd op zaterdag speelt en de senioren op zondag. Dit initiatief zorgt voor extra sfeer rondom de wedstrijd van het eerste. Voor de jeugd is het ook een mooie herinnering. En wellicht blijven ze daardoor langer bij de club.” En dan was er nog die wedstrijd van het eerste. Na de winst van de jeugdteams kon het vlaggenschip van de club niet achterblijven. Dat gebeurde ook niet. Terwijl de jeugdspelertjes nog in de kantine aan de patat zaten, bracht Westerveen in de zesde minuut de thuisclub op voorsprong. Tijdens de rust mochten de jeugdteams nog penalty’s nemen. Joas liet zien hoe dat moest. Met zijn penalty wist hij de tweede keeper van Sleen te passeren. “Die ging keihard in de kruising!” Na rust scoorden voor Asser Boys nog HamadaQasem (2x) en Rachid Vos. Asser Boys haalde hiermee een degelijke 4-0 overwinning op de mannen uit Sleen. “Een te gek vette dag!” concludeert Joas. Tekst en foto's Maurice Vos    

Auteur

Cindy Houwen