Eerste cum laude student bij Emmer hbo-opleiding komt uit Assen

Assen

De 27-jarige Josje de Sterke uit Assen oogstte vorige week volop lof en applaus bij Stenden Emmen. Ze is de eerste student die de associate degree (ad) opleiding Commerciële Economie cum laude heeft afgerond.

Dat is bepaald geen eenvoudige klus. Om dit te bereiken moet je op de drie belangrijkste vakken van de opleiding minimaal een 8 scoren (zonder herkansingen). Josje was de eerste ooit die dat deed aan deze tweejarige economische hbo-opleiding, die drie jaar geleden in Emmen van start ging. Daarom ging de vlag in top en werd de champagne koud gezet. Aanmoedigingsprijs Het was trouwens dubbel feest voor de Assense. De Ondernemerskring Emmen beloonde haar afstudeerscriptie met een aanmoedigingsprijs van 250 euro. Dit geld investeert Josje -die redelijk nuchter blijft onder alle loftuitingen- in haar vervolgopleiding in Groningen. De jury beloofde ook vanaf 2017 een aparte prijs in het leven te roepen voor ad-studenten. Meteen werk De tweejarige economische hbo-opleiding van de Emmer Stenden Hogeschool is al sinds de start in 2013 een groot succes. Ruim tachtig procent van de afgestudeerden kan volgens opleidingscoördinator Jannie Keen direct na de studie aan het werk. Met het ad-diploma op zak kun je aan de slag in bijvoorbeeld de marketing, de makelaardij of het mkb. Verder studeren kan ook: je kunt met het diploma instromen in het derde jaar van een hbo-opleiding. Drempel De ad-studie is in het bijzonder bestemd voor jongeren die na hun examen willen doorstuderen, maar een vierjarige hbo-opleiding net een brug te ver vinden. Josje herkent zich hierin. ‘Als je niet helemaal zeker weet of de studie wel iets voor je is, dan is vier jaar hbo best een drempel. Studeren is nu eenmaal duur. Met een ad-opleiding studeer je op hoog niveau, maar bouw je minder studieschuld op.’ Wie denkt dat de Assense na het behalen van haar felbegeerde cum laude diploma het Emmer nachtleven in dook om haar topprestatie te vieren, zit ernaast. Josje is inmiddels in Groningen begonnen aan de deeltijdopleiding Commerciële Economie en werkt naast haar studie. Terugkijkend is ze erg tevreden over deze tweejarige opleiding van Stenden Emmen: ‘De persoonlijke aandacht is heel erg fijn. De docenten kennen je naam en je sterke en zwakke punten. Bovendien is het heel erg praktijkgericht en dat beviel mij in elk geval erg goed.’

Auteur

Albert-Jan Garama