COLUMN Cultureel Hart Assen met Wytze de Vries: 'Jeugd Orkestendag in Assen'

Assen

Jeugd Orkestendag in Assen

ASSEN - Om met de deur in huis te vallen: op zondag 30 oktober wordt in Assen de – eerste – Drentse jeugd orkesten dag georganiseerd. Jonge kinderen en jongeren tot en met middelbare school leeftijd studeren tijdens deze dag - in verschillende groepen en niveaus - een repertoire in en worden daarbij gecoacht door muziekdocenten. De dag wordt om 16.00 uur afgesloten met een concert onder leiding van de enthousiaste dirigent Roeland Robert. Deze dag is een mooi staaltje van samenwerking tussen verschillende partijen. In de eerste plaats de samenwerking van (zelfstandige) muziekdocenten met de cultuurinstellingen in Drenthe (ICO, K&C, Scala en De Kunstbeweging). Daarnaast wordt deze dag ook door de Rotary van Assen, de provincie en De Nieuwe Kolk ondersteund. Het is de bedoeling om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. Het voelt als een open deur als ik zeg dat muziek en het samen muziek maken belangrijk is voor mensen en zeker ook voor de ontwikkeling van kinderen. Het is alleen al fantastisch om op jonge leeftijd op zo’n groot podium samen een concert te geven. Dat zijn ervaringen die je bij blijven. De vanzelfsprekendheid van muziekonderwijs en samenspel is een tijd zoek geweest door bezuinigingen en veranderingen in het culturele landschap. Je ziet dat er een kentering gaande is. Er is weer meer aandacht voor muziekonderwijs en initiatieven als deze kunnen sneller op ondersteuning rekenen. Hoe dan ook, de Jeugd Orkestendag gaat een hele leuke dag worden. En als u wilt genieten van het eindconcert, kom dan om 15.45 naar De Nieuwe Kolk. De toegang voor dit concert is gratis. Wytze de Vries, directeur ICO.

Auteur

Albert-Jan Garama