Struikelstenen in de Javastraat

Assen

 In de Javastraat is woensdagmiddag 26 oktober de zesde onthulling van struikelstenen.  Het gaat dit keer om 33 struikelstenen, die op 10 adressen worden gelegd.

Ze worden gelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het nazibewind tijdens de Tweede Wereldoorlog en komen in het trottoir voor het huis/adres waar vandaan zij zijn opgehaald en/of verdreven. De officiële bijeenkomst voor genodigden is vanaf 13.30 uur (inloop vanaf 13.00 uur) in de raadszaal aan Noordersingel 33. Daar zal worden gesproken door Maurice Hoogeveen, wethouder gemeente Assen, en  Christel Tijenk, coördinator educatie Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Vervolgens is er een toelichting op het Kaddisj door David Nicholson. Door leerlingen van Dr. Nassau College, afdeling Penta, worden de namen van de 33 slachtoffers gelezen. Geïnteresseerden kunnen de bijeenkomst in de raadszaal via internet volgen. Dit kan door te klikken op http://player.companywebcast.com/gemeenteassen/20161026_3/nl/Player - Zij worden dan naar de betreffende site geleid. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd de route mee te lopen. De start van de samen te lopen route is om circa 14.15 uur vanaf de raadszaal naar het eerste adres Javastraat 1. Daar zal voor alle slachtoffers Kaddisj worden gezegd door de heer Nicholson. Bij elk adres wordt voor de slachtoffers een In Memoriam uitgesproken, is er passende muziek en staan de nabestaanden van de slachtoffers stil bij hun dierbaren. Ook de leerlingen hebben bij de tien adressen een rol. Zij onthullen de stenen door tijdens het In Memoriam een laagje zand weg te vegen, waarna voor elk slachtoffer een witte roos wordt gelegd. Naar verwachting zal rond 16:00 uur bij (voorheen) Javastraat 38 de laatste steen van die middag worden onthuld. De gemeente Assen steunt het project van de Stichting Struikelstenen Assen. De stichting streeft ernaar de komende jaren nog circa 250 struikelstenen in Assen te leggen. Meer informatie over de te lopen route, de namen en adressen van de slachtoffers, is te lezen op de website van de stichting: www.struikelstenen-assen.nl. Hier kan men zich ook opgeven voor de Nieuwsbrief. Voor nadere informatie over woensdag 26 oktober kan men contact opnemen met de secretaris van de stichting: Martin Hiemink, tel. 0592 300 521 – mhiemink@ziggo.nl  

Auteur

Cindy Houwen