Reanimatie netwerk Assen-Oost

Assen

 Het bewonersoverleg Platform Assen-Oost gaat, samen met reanimatie-instructeur Els de Vos, de Hartstichting helpen bij haar missie om slachtoffers van een hartstilstand in heel Nederland binnen 6 minuten te kunnen helpen.

Elke dag sterven er in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Reanimatie en behandeling met een AED(Automatische Externe Defibrillator) binnen 6 minuten vergroot de kans op overleving. Om levens te redden is snel handelen bij een hartstilstand van levensbelang: 112 bellen, reanimeren en behandelen met een AED. De eerste 6 minuten zijn daarin cruciaal. In veel gevallen duurt het langer voordat professionele hulpverleners ter plaatse zijn. Daarom bouwt de Hartstichting aan een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners. Op het moment dat een buurtbewoner een hartstilstand krijgt en 112 is gebeld, ontvangen burgerhulpverleners die aangemeld zijn bij het netwerk in onze regio HartslagNu een bericht op hun telefoon. In het bericht staat de locatie van het slachtoffer. Meerdere mensen in de omgeving krijgen de oproep. De burgerhulpverleners krijgen de mededeling om direct naar de locatie te gaan of eerst een AED op een specifiek adres op te halen. Daardoor is de kans groot dat samen hulp wordt verleend aan het slachtoffer. Uit informatie blijkt dat er in Assen Oost zeer weinig geregistreerde burgerhulpverleners zijn. Op diverse locaties is er wel een AED aanwezig, maar er is nog maar één aangemeld bij het netwerk en 24 uur per dag bereikbaar. Daarom een oproep aan alle mensen van 18 jaar en ouder met een geldig reanimatiecertificaat op zich te registreren bij HartslagNu: www.hartslagnu.nl als burgerhulpverlener. Men staat dan vrijwillig aangemeld bij het oproepsysteem en kan via de website of app aangeven op welke tijden en adressen je oproepen wilt ontvangen. Ook kun je je GPS aanzetten en zo worden opgeroepen op een andere locatie Heb je nog geen reanimatie cursus gedaan, maar wil je wel burgerhulpverlener worden, meld je dan aan voor de cursus bij Reanimatie Drenthe, tel. 0593-331018 of e-mail: gerelsdevos@ziggo.nl Ook roept bewonersoverleg Platform Assen-Oost de eigenaren van een AED op deze aan te melden bij het netwerk.  Dit aanmelden kan bij het oproepsysteem HartslagNu: www.hartslagnu.nl Voor overleg, informatie of vragen : Els de Vos, 0592-860681, e-mail: gerelsdevos@ziggo.nl of Roel Borstlap, 0592-318903, e-mail: roelborstlap@hotmail.com

Auteur

Cindy Houwen