COLUMN Foekje Dijk 'Verleiding en verlokking'

Assen

Verleiding en verlokking

Stel, de telefoon gaat. De nummermelder geeft niet duidelijk aan wie het is. Je neemt toch maar op, want ja …. een mens weet maar nooit. Dan volgt een fantastische aanbieding. Namelijk, binnenkort zal de straatprijs van de Postcodeloterij bij u in de omgeving vallen. Hoogste tijd dus om een lot te kopen. Want stel je voor, de buren hebben wel een lot, u niet, dat zou toch een ongelooflijk ingewikkelde toestand opleveren. Wat doe je dan. Laat je deze verleidelijke aanbieding lopen, of is het zo aanlokkelijk dat je niet anders kunt dan toch maar het zekere voor het onzekere te nemen? Goede raad is duur. Hoewel, stel je voor dat de hoofdprijs inderdaad in jouw straat valt. Wat heet dan duur? Geld zat daarna toch? Aan de andere kant: het hoeft helemaal geen dilemma te zijn. Want u doet al jaren mee aan de loterij en strijkt zo nu en dan een prijs op van maar liefst twaalf heel grote chocoladerepen van ‘tony chocolonely’ (want de postcodeloterij is duurzaam!) of een paar tientjes per jaar. Levend in een wereld waar het ene deel van de mensheid sterft van de honger en het andere deel bezwijkt aan vetzucht, zijn dit verdraaid delicate vragen. Welke keuzes moet je maken? Meedoen met de loterij, en van het eventuele geïnde geld goed doende rondtrekken in gebieden waar armoede heerst? Of juist principieel weigeren, en op die wijze een bijdrage leveren aan het bewust omgaan met elkaar en de bewoners van de kwetsbare aarde? Het zo op het oog onschuldige telefoontje kan een innerlijke aardverschuiving veroorzaken. Wat te doen? Of, wat te laten? In hoeverre voel je je als mens verbonden met de medemens, en wat is daarvan de meerwaarde? Het stemt in ieder geval tot nadenken. Foekje Dijk, Vrijzinnig Assen

Auteur

Albert-Jan Garama