Ontdek Balloo in Nationaal Park Drentsche Aa

BALLOO

Ontdek mytisch Balloo olv Nationaal Park Drentsche Aa gidsen. Balloo is een klein en uniek zogenaamd ‘ringbrinkdorp’. Het ligt een landschappelijk bijzonder fraaie omgeving.

Het gebied is al vanaf de laatste ijstijd (Weichselien, ca. 12.000 BP) intensief bezocht door de prehistorische mens. In de directe omgeving liggen meerdere hunebedden, tientallen grafheuvels, urnenvelden en celtic fields. De wandeling voert langs de schaapskooi van Balloo naar het Ballooërveld. Het tracé van de ‘trekweg’ (historische karrensporen) wordt gevolgd naar Rolde. Door het esdorpenlandschap van Balloo-Rolde gaate het naar de Ballooërkuil, een van de plaatsen waar in de middeleeuwen recht werd gesproken door de Etstoel. Het geheim van de ‘Drostenkuil’ wordt verklaard. Langs het tracé van de Noord Ooster Lokaal Spoorweg (NOLS) voert de wandeling naar Balloo. De dorpswandeling langs historische boerderijen en keuterijen voert terug naar de startplaats.

Zondag 16 oktober, 10.30 uur, NP Parkeerplaats Schaapskooi Balloo. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Na afloop van de excursie wordt een bijdrage gevraagd voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tijdens deze wandeling.

Foto luchtfoto Balloo Nationaal Park Drentsche Aa.


Auteur

Redacteur