Eerste exemplaar van ‘Het jaor Deur (met Drentse kinderliedties)’ voor gedeputeerde Cees Bijl

Assen

 Het was feest in het provinciehuis in Assen donderdag 13 oktober. Het muziekpakket Het Jaor Deur (met Drentse kinderliedties) is namelijk klaar en het eerste exemplaar werd aangboden aan gedeputeerde Cees Bijl.

Hij kreeg hiermee een hoesje met twee cd’s en een liedboek in handen met daarin de twintig spiksplinternieuwe liedjes die het jaar door gezongen kunnen worden door kinderen. Gedeputeerde Cees Bijl kreeg het pakket aangeboden door Jonna, Marise en Laurien, die in het provinciehuis het lied Lekker Lezen ten gehore brachten. Lekker Lezen is een voorbeeld van een lied dat bij een speciale gelegenheid gezongen kan worden, namelijk de kinderboekenweek. De tekst van Lekker Lezen is geschreven door de Drentse dichter Suze Sanders en op muziek gezet door Jan Kruimink. Zo heeft Het Jaor Deur kinderliedjes rond gebeurtenissen als Sint-Maarten, Sinterklaas, Kerstmis, Koningsdag, verjaardag, schoolreis, avondvierdaagse, Pinksteren, pasen en vakantie. Maar ook de seizoenen zijn onderwerp van de liedjes. Met de overhandiging van het eerste muziekpakket in het provinciehuis is het project van het Huus van de Taol - uitgevoerd door een projectgroep onder leiding van Martijje Lubbers en met Jan Kruimink, Marinus Scholten en Jan Germs als werkgroepleden - niet afgerond. Vanzelfsprekend kunnen het boek en de cd’s vanaf nu aangeschaft worden, maar er komt nog een vervolg op fase 1 van Het Jaor Deur. Twaalf groepen kinderen (van trio tot schoolkoor) uit heel Drenthe komen namelijk naar RTV Drenthe om het hen toegewezen lied tijdens een viertal kindersongfestivals te laten horen. Zaterdagen 3, 10, 17 en 24 december zal er ’s avonds om half acht steeds een viertal kinderkoortjes op TV Drenthe te zien zijn. Kerstavond is de finale, waarin de drie winnaars van de voorrondes hun lied opnieuw laten horen. Buiten mededinging is er die avond ook een gastoptreden van het koor van OBS Commissaris Gaarlandt uit Nijveen, dat het kerstlied Daor kiek ik aal jaor weer naor oet (tekst en muziek: Marinus Scholten) voor de camera brengt. Het Jaor Deur (met Drentse kinderliedties) is een uitgave van het Huus van de Taol. Het pakket, bestaande uit een liedboek en een hoes met twee albums (een cd met tekst en muziek en een karaoke-versie)is verkrijgbaar voor  25 euro.

Auteur

Cindy Houwen