Grote schenking voor TT Museum

ASSEN

Het TT Museum heeft afgelopen week haar eerste grote schenking ontvangen. Het gaat om een groot deel van de collectie van verzamelaar Bertus Streutker uit Assen. Streutker gaat emigreren en heeft zijn uitgebreide collectie die hij in de afgelopen jaren heeft verzameld, grotendeels overgedragen aan het TT Museum.

Daarbij gaat het om een grote hoeveelheid foto’s, borden met namen van bochten van het circuit, Caltex-pijlen, Chevron-pijlen en borden met daarop verschillende klassen uit vroeger jaren. Bijzonder in de collectie is een apparaat waarmee vroeger warme koffie op de tribune en taluds werd geschonken. Onder de aangeboden goederen zijn ook veel oude programmaboekjes, vaantjes, een souvenir handdoek, langs het TT Circuit gevonden motoronderdelen, zoals een beschadigde kuip van coureur Jarno Janssen.

Streutker verzamelde sinds 1981 alles wat met de TT en het TT Circuit te maken heeft. Hij zette dat in zijn eigen “huiskamermuseum” in zijn woning aan De Wouden in Assen.

Streuker over zijn verzamelhobby: “Zo’n 38 jaar geleden trad ik in dienst bij het Drents Museum, reed zelf motor en bezocht diverse internationale races. De combinatie van belangstelling voor historie en motorsport was de reden om in 1981 actief met het verzamelen van TT-attributen te beginnen. Er werd niets met de rijke TT-geschiedenis gedaan, daarom begon ik zelf te verzamelen.”

De Assenaar, die zich gaat vestigen in Suriname, is blij met de realisatie van een TT Museum. “Ik heb een deel van mijn verzameling aan het TT Museum overgedragen, waarbij de loterijton een interessant object is. In de jaren dertig (de crisisjaren) van de vorige eeuw vonden er verlotingen plaats ten behoeve van de exploitatie van de TT. De ton kwam tevoorschijn toen het woonhuis van wijlen penningmeester Rieks Mulder door nazaten werd ontruimd”, laat Streutker weten.

Om de goederen, samen met de attributen die TT Museum al in bezit had, goed te kunnen uitstallen, is dringend behoefte aan vitrinekasten, stellingmateriaal en afsluitbare kasten. Aanmelden op www.ttmuseum.nl.”

Hoewel het pand het pand Weierstraat (naast de Nieuwe Kolk) in de eerste plaats wordt ingericht als depot, krijgt het ook een functie als “pop up” museum, als voorloper van een permanent TT Museum.


Auteur

Redacteur