RUBRIEK GJ-4-Music over album Edwin Jongedijk

Assen

Album: Edwin Jongedijk – Holt & stoal (Marista)

ASSEN - Afgelopen vrijdag bracht hij zelf zijn nieuwe album ‘Holt & stoal’ bij ons in de winkel. Een Grunniger waarvan zijn hart, het hardste bonkt voor de roots en americana muziek. Uit een zee van liedjes viste hij songs van Amerikaanse collega singer-songwriters die mede Jongedijk’s muzikale vorm bepaalden. Edwin voorzag ze van een Groningse tekst en trok ze met hulp van een blik ras-muzikanten helemaal naar zich toe. Die prachtig verhalende stem (denk aan Springsteen) doet dan de rest. De eerste song ‘Oh Julia’ is robuust en gaat over de wurggreep van relaties en de roep van de vrijheid. Mooi hoe Edwin z’n gevoel in verhalende songs als ‘Ik drink’, ‘Hemingway’s whiskey’ of het aangrijpende ‘Johan’ legt. Met zijn soms intieme stem en bijpassende begeleiding pakken Edwin en z’n crew op dit album hetzelfde niveau als Daniël Lohues. Hiermee kun je echt zo het theater in. Het is een kunst om dat gevoel van de regio te pakken, wat fraai te horen is in ‘Lezzen’, echt heel mooi gedaan! Prachtig die New Orleans jazz piano in ‘Gainaine wint’, die schuivelt hier met het mineur gevoel van de kater. Een mooie combinatie van stemmen met Vonnie Coenraad. Dan volgt ‘Doe mist hier haildaal niks’. Hier klopt muzikaal het hart van echte americana liefhebbers, echt een hele mooie bewerking van deze Rod Picott song! Droef is de sfeer in ‘Òfschaaid’, samen gezongen met Marlene Bakker. Dilemma’s zijn vaak de rode draad. Magistraal dat epos van ‘Westerlee’. Ongelooflijk hoe sfeer, muzikanten leven en vrouwelijk mysterie hier muzikaal met ons aan de haal gaan! Het vergt vakmanschap om songs muzikaal zó aan te kleden en in het Grunnigers te vertalen. En dan die tekst...das wel een week huiswerk voor mij! In de afsluiter ‘Ding van holt n stoal’ is de les zelf het roer te pakken in je leven, met in Edwin’s geval, zien gitaar als kompas. Wat een prachtig americana album heb je gemaakt Edwin! (GJG 9,4). Gert Jan Gjaltema. Gert Jan Gjaltema verzorgt wekelijks een recensie of concertverslag voor Gezinsblad, hij is als muziekliefhebber werkzaam op de cd-afdeling van Warenhuis Vanderveen in Assen.

Auteur

Albert-Jan Garama