RUBRIEK Drents Archief Herinneringen in beeld: Modelboerderij 'De Schipborg'

Assen

Het Drents Archief maakt mensen bewust van hun eigen sporen in het verleden. Deze fotorubriek is daar een voorbeeld van. Onderwerp deze week: Modelboerderij ‘De Schipborg’.

ASSEN - In 1914 werd boerderij ‘De Schipborg’ bij de gelijknamige plaats gebouwd. Het was een ontwerp van de beroemde architect Berlage in opdracht van de heer Kröller, inderdaad van de bekende familie Kröller-Müller. Het zou een voorbeeld moeten zijn voor andere boerderijen. Zo perfect vond niet iedereen het; kranten maakten in 1920 melding van een grote staking op de boerderij. Vijftig (!) personeelsleden protesteerden om een hoger loon te ontvangen. Een paar dagen later was de staking al weer beëindigd zonder dat er melding gemaakt werd van een tastbaar resultaat. Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.drentsarchief.nl/beeld. Wim Ensing Foto Drents Museum

Auteur

Albert-Jan Garama