Herfstwandeling wandelgroep ‘De Eekhof’

Assen

Wandelgroep ‘De Eekhof’ houdt zondag 16 oktober de negende herfstwandeling voor wandelaars en Nordic walkers. De vier afstanden waaruit deelnemers kunnen kiezen zijn 10, 15, 20 en 25 kilometer.

AMEN – ,,De wandelgroep is opgericht in 2005”, zegt voorzitter Henk Wolf. ,,Dit als werkgroep van dorpshuis De Eekhof in Ekehaar. Toen gingen we wandeltochten organiseren met als doelstelling ook inkomsten voor het dorpshuis. Het basisidee was om mensen, ook van buiten het dorp en de nabije omgeving, voor een paar centen een mooie wandeltocht te bieden. Daarop hebben we contact gezocht met de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) die op haar beurt bij NOC*NSF is aangesloten.” ,,Het dorpshuis is een stichting en die kan geen leden hebben. Wij hadden die als werkgroep wel. Daarom hebben wij ons officieel als wandelsportvereniging ingeschreven. Dit is sinds 2009 en het loopt goed. We begonnen eerst met dorpsgenoten als eerste leden. Nu hebben we 175 leden en die komen uit heel Noord-Nederland. Twee keer in het jaar organiseren we een wandeltocht. In het voorjaar de Broekstreker Stertocht. Het principe van de Stertocht is dat je vanuit het dorpshuis de keuze hebt uit vier verschillende routes van 12,5 km. Na iedere 12,5 km. keer je terug in het dorpshuis en kun je, indien gewenst, een volgende lus van 12,5 km lopen tot in totaal dus 50 km.” ,,In de wandelwereld zie je veel tochten in het voorjaar en zomer richting de Nijmeegse vierdaagse toe”, meent Henk. ,,Toen we begonnen was het najaar een rustige tijd. We besloten in 2008 ook een wandeltocht in het najaar te organiseren.” Naast de bestuursleden helpen op de dag zelf 25 vrijwilligers. ,,Zonder hun hulp kan het evenement niet doorgaan.” Henk bemoeit zich veel met de route van deze herfstwandeling. Hij kent door zijn werk bij waterschap Hunze en Aa’s elke uithoekje van het gebied. “Ik ben steeds bezig met de route. Ik probeer hier elk jaar variatie in aan te brengen.” De routes lopen over verharde of onverharde wegen en paden voornamelijk door de natuur. De wandeling gaat langs houtwallen, weiden en essen, over schouwpaden, over heideveldjes en door bosjes. De routes zijn deze keer noordelijk en noordwestelijk van het dorp Ekehaar uitgezet. Afhankelijk van de gekozen afstand wordt gewandeld in de omgeving van Ekehaar, Eldersloo, Deurze, Balloo, Loon, Schieven, Anreep en Eleveld. ,,De route is volledig met pijlen aangegeven en deelnemers krijgen ook een routebeschrijving mee. De pijlnummers corresponderen met die van de beschrijving. Honden mogen, mits aangelijnd, mee. Alleen bij de 25 kilometer is er dan een kleine omleiding. Onderweg zijn er rustpunten waar een toilet aanwezig is. ” Bij het dorpshuis is een demonstratie van de ‘dorstmachine’ van Wortel en Tak. Cipke Uri demonstreert hoe van appels vers geperst appelsap gemaakt kan worden. Daarnaast ontvangt iedere deelnemer na afloop een kop snert. Inschrijving voor de ‘Herfstwandeling is 16 oktober vanaf 08.45 mogelijk in dorpshuis ‘De Eekhof’ in Ekehaar. De 10 en 15 kilometer wandelaars kunnen starten van 09.00 tot 13.00 uur en die van 20 en 25 kilometer tussen 09.00 en 12.00 uur. Voor meer informatie www.wandelgroepdeeekhof.nl. Cindy Houwen Foto Cindy Houwen

Auteur

Albert-Jan Garama