Cursus ‘Leven na verlies’

Assen

Voor het derde jaar op rij bieden de predikanten Joan van Kempen van de Voorhof en Melle Leffers van de Stefanuskerk de cursussen ‘leven na verlies’ aan. ,,Het gaat erom dat de eigen ervaringen van mensen een plek krijgen.”

WESTERBORK - Een vorm van verlies is als iemand zijn of haar geliefde is overleden. Een ingrijpende gebeurtenis waar in de groep over gepraat wordt. De groep bestaat uit maximaal acht personen en komt maximaal acht keer om de twee weken bij elkaar. Verschillende thema’s rondom de verwerking van het verlies komen aan bod. ,,De eerste bijeenkomst zie je dat iedereen er zit met zijn eigen gevoelens en zijn verhaal. Dat is spannend om te delen”, vertelt predikant Melle Leffers. “Al snel zie je dat er iets van vertrouwdheid ontstaat. Je zit in hetzelfde schuitje en je herkent veel van elkaar. Vaak zie je vlak na het overlijden van de partner dat er veel aandacht is en het na verloop van tijd stiller wordt. Het is goed het verhaal te delen met diegene die min of meer hetzelfde heeft meegemaakt, om van elkaar te leren.” ,,Na het overlijden staat je leven op zijn kop. Het is totaal onverwacht, sommige mensen hebben enigszins naar het afscheid toe kunnen werken bij een ziekteproces. Hier besteden we ook aandacht aan, hoe de tijd vooraf is geweest. Tijdens de cursus komen verder onderdelen van het rouwproces aan de orde, het afscheid en de afscheidsplechtigheid.” ,,We staan ook stil bij wat rouwen eigenlijk is en wat er kan gebeuren, emoties die erbij komen kijken. ‘Wat vindt je nu vooral moeilijk?’ is dan bijvoorbeeld een aspect dat aan bod komt. Voor veel mensen blijkt dit het doorkomen van de zondag, rondom Kerst en Oud & Nieuw. En de verjaardag en sterfdag van je geliefde, hoe sta je daar bij stil.” ,,We zullen ook een keer stilstaan bij de reacties uit de omgeving. Zingevingsvragen/ levensvragen komen aan de orde. Het is de bedoeling dat de deelnemers na de cursus sterker verder gaan als ze gekomen zijn. Je ziet dat deelnemers elkaar gaan helpen door de verhalen en erkenning. Soms ontstaan mooie dingen en gaan cursisten samen dingen doen.” Vorig jaar was er voor het eerst een groep voor gescheiden mensen. ,,Zij hebben tevens te maken met verlies, maar dan op een ander vlak. ,,De bedoeling is dat dit jaar ook weer een groep wordt opgestart. Het idee voor de cursus ontstond nadat Melle hier op andere plekken al ervaring mee had. ,,Als kerk wil je iets betekenen voor het dorp en het is zonde als je dingen in huis hebt als niet het dorp daarin mee zou kunnen delen.” De cursussen zullen na de herfstvakantie van start gaan. De bijeenkomsten duren twee uur en zijn in principe overdag. Voor de cursus vindt nog een voorgesprek plaats en een half jaar na de cursussen is er een terugkommiddag. Deelnemers hoeven niet kerkelijk betrokken te zijn. Voor meer informatie Joan van Kempen 0593 – 850484, joanvankempen@ziggo.nl, of Melle Leffers 0593 – 333728, predikantstefanuskerk@gmail.com. Cindy Houwen Foto Cindy Houwen

Auteur

Albert-Jan Garama