Marco Out bezoekt scholieren tijdens dag van de duurzaamheid

Assen

Burgemeester van Assen, Marco Out, terug in de schoolbanken en krijgt ‘duurzaam’ college van leerlingen groep 5 CJBS de Kloostertuin, afdeling Leonardo.

Op maandag 10 oktober was het de Dag van de Duurzaamheid. In Drenthe deden negen van de twaalf gemeenten mee aan de voorleesactie op basisscholen. De dag startte met een landelijke voorleesactie uit het boek ‘De wereld van plastic’, onder redactie van André de Hamer en Peter Heres. Duizenden scholen in Nederland deden mee aan de actie. De voorleesactie in Drenthe vond plaats in de gemeenten Aa en Hunze, Assen, Tynaarlo, Hoogeveen, Borger-Odoorn, Meppel, Midden-Drenthe, Westerveld en De Wolden. In Assen las Burgemeester Marco Out de kinderen van groep 5 voor op CJBS de Kloostertuin. Na de voorleesactie gingen de kinderen met de Burgemeester in gesprek over plastic, plastic soep en duurzaam gedrag thuis en mogelijke oplossingen om afval in de natuur te voorkomen. Op de vraag ‘Bent u zelf ook duurzaam?’ antwoordde de burgemeester dat ze thuis ook afval scheiden en het huis duurzaam hebben aangepast. Na het gesprek kreeg de burgemeester, aan de hand van zelfgemaakte modellen, ‘college’ van de leerlingen over duurzame drinkwaterwinning voor ‘arme landen’. Na afloop ontvingen de leerlingen uit handen van de burgemeester een recycle knikkertegel, gemaakt van plastic snippers voor op het schoolplein. IVN vindt het gesprek met kinderen belangrijk. Vooral omdat kinderen heel inventief zijn in oplossingen en een serieuze gesprekspartner zijn als het om hun leefwereld gaat. De voorleesactie is een gezamenlijk initiatief van Urgenda, Duurzame PABO, DuurzaamDoor en Missing Chapter Foundation.

Auteur

Albert-Jan Garama