Verschil tussen kijken en zien

BEILEN/THAILAND

Optometrist Marjan de Vecht kwam om handwerkers en anderen een passende bril te bezorgen. Haar missie is geslaagd.

Met een hoofd vol indrukken keerde Marjan de Vecht terug uit Thailand. De Beilense optometrist hielp met een internationaal team van twintig vrijwilligers meer dan duizend mensen aan een gratis bril ,,Ik ben blij dat ik deze mensen met zoiets simpels heb kunnen helpen."

Als lid van Stichting Zienderogen is Marjan met twee collega-optometristen naar West- en Noord Thailand afgereisd. ,,Deze stichting helpt in meerdere landen de allerarmste blinden en slechtzienden", zo verklaart zij de achtergrond van haar keuze. ,,Daar wilde ik graag een steentje aan bijdragen en dat heb ik nu gedaan."

Tijdens haar missie werd de mede-eigenaresse van contactlenspraktijk Beilen geconfronteerd met twee werelden. ,In het westen bezochten wij de bergstammen met veel stateloze Birmezen. Die zijn hun land ontvlucht en leven onder armoedige omstandigheden in de bergen. Het noorden werd gekenmerkt door de immense rijstvelden. Prachtig om te zien."

Met gebruikmaking van de traditionele pasbril en bijbehorende insteekglaasjes ondergingen bijna tweehonderd mensen per dag een oogmeting en netvliesscreening. Na zeven dagen meten en passen stond de teller op exact 1.057 uitgedeelde leesbrillen. Daarnaast mogen veertig mensen terugkomen om een speciaal op maat gemaakte bril op te halen.

Marjan toont zich ingenomen met het resultaat en wijst op het nut van de actie. ,,Veel oudere vrouwen brengen hun dag door met handwerken. Als het dan niet meer lukt om het draad door het oog van de naald te steken, dan ben je ineens nutteloos. Een bril van twee euro vijftig verricht dan wonderen en dat geeft ontzettend veel voldoening. Dat is het verschil tussen kijken en zien!"

,,Voor mij was de leukste ervaring toch wel een analfabetische mevrouw in een bergdorp bij Chiang Mai. Na de oogmeting haalde zij een weefstof uit haar kleurrijke tas. Zij kon de stof weer goed zien! De glimlach die toen te voorschijn kwam was zeer intens! We hebben hiermee in korte tijd veel mensen die op de rand van de armoede leven, een nieuwe toekomst gegeven", aldus een enthousiaste Marjan.

Voor meer informatie kijk op www.stichtingzienderogen.nl.


Auteur

Redacteur