Heel Drenthe leest op de Dag van de Duurzaaamheid

Assen

De Dag van de Duurzaamheid is op 10 oktober. De dag start met een landelijke voorleesactie uit ‘De wereld van plastic’, onder redactie van André de Hamer en Peter Heres.

Duizenden scholen in Nederland doen mee aan de actie. Onder de voorlezers bevinden zich burgermeesters, wethouders, pabo-studenten en bekende Nederlanders onder wie prinses Laurentien, meteoroloog Helga van Leur en DJ Gregor Salto. Ook veel Drentse burgemeesters en wethouders doen dit jaar mee! IVN Drenthe wil graag het thema plastic nadrukkelijk op de kaart zetten en pakt de handschoen op. De voorleesactie wordt dit jaar beschikbaar in maar liefst acht Drentse gemeenten en dertien verschillende scholen uitgevoerd. Speciaal voor de achtste editie van de Voorleesactie is een nieuw boek verschenen over het thema ‘Plastic’. Kinderen maakten tekeningen en kunstwerken voor het boek. Geïnspireerd door deze tekeningen schreven getalenteerde pabo-studenten de verhalen. De verhalenbundel is geschikt voor groep 1 t/m 8. Er zijn verhalen voor de onder-, midden- en bovenbouw. De voorlezers kiezen zelf een verhaal en gaan daarover in gesprek met de leerlingen. Alle verhalen nodigen uit het boek nodigen uit om met elkaar in gesprek te gaan over hoe we verantwoord met plastic om kunnen gaan en samen de aarde en de natuur kunnen helpen. De voorleesactie in Drenthe vindt plaats in Aa en Hunze, Assen, Tynaarlo, Hoogeveen, Borger-Odoorn, Meppel, Midden-Drenthe, Westerveld en De Wolden. IVN vindt het gesprek met kinderen belangrijk. Vooral omdat kinderen heel inventief zijn in oplossingen en een serieuze gesprekspartner zijn als het om hun leefwereld gaat. De voorleesactie is een gezamenlijk initiatief van Urgenda, Duurzame PABO, DuurzaamDoor en Missing Chapter Foundation.

Auteur

Albert-Jan Garama