Dolf Verroen bij Literaire Hemel in Amen

Assen

De eerste Literaire Hemel van het zestiende seizoen is 14 oktober. De avond valt in de Kinderboekenweek. Annette Timmer zal Dolf Verroen interviewen over zijn kinderboekenweekgeschenk Oorlog en vriendschap. De schrijver reist van 4 tot en met 16 oktober door het hele land, maar Amen is de enige plaats in Drenthe waar hij komt.

De 87-jarige Verroen heeft meer dan 100 boeken geschreven. Hij ontving driemaal een Griffel en is ook in het buitenland meermaals onderscheiden. Oorlog en vriendschap is een autobiografisch verhaal dat hij al eerder had willen schrijven, maar de vorm moest rijpen. Het gaat over verraad plegen aan je vriendschap onder druk van je ouders. Een thema dat hij al eens heeft aangestipt. Al schrijvend hebben de gebeurtenissen uit de oorlog zich eromheen gevouwen. Albert Haar gaat in gesprek met Babah Tarawally (foto). Hij vluchtte in 1995 uit Sierra Leone en kwam terecht in een asielzoekerscentrum in Drachten. Na zeven jaar kreeg hij een verblijfsvergunning. Tarawally studeerde sociaal juridische dienstverlening in Groningen en maakte o.a. het programma Eigenaardigheden bij OOG TV. Nu woont hij in Utrecht en werkt als trainer voor diverse organisaties die als doel hebben vluchtelingen en Nederlanders met elkaar te verbinden. Hij noemt Nederland zijn vaderland en Sierra Leone zijn moederland. In zijn roman De verloren hand laat hij zien dat ieder mens, zelfs onder de moeilijkste omstandigheden, zijn trauma’s kan verwerken en een nieuw leven kan beginnen. Doeschka Meijsing (1947-2012) begon toen ze 14 jaar was een dagboek. Haar uitgever Annette Portegies en hoogleraar literatuur Ben Peperkamp bestudeerden in totaal 36 handgeschreven cahiers, die een halve eeuw en veel meer dan een miljoen woorden omvatten. Deel 1 is verschenen onder de titel En liefde in mindere mate. Doeschka Meijsing had de oprechte overtuiging dat schrijven (en schrijven alleen) haar bestemming was. Haar dagboeken laten zien hoe levenservaringen literair zijn verwerkt. Muziek: Lennart van Hoorne, eerste kampioen Stadspiano Spelen. Presentatie: Albert Haar en Annette Timmer. In De Amer te Amen, 20.30 uur.

Auteur

Albert-Jan Garama