Milieustraat Tynaarlo podium voor moord en wraak

Assen

In de milieustraat van de gemeente Tynaarlo beroerden jongvolwassenen afgelopen weekend het publiek met hun interpretatie van Hamlet. Op een plek waar vuilnis en andere afgedankte spullen worden gedumpt blazen de spelers van Musicalgroep Kick en de band Shakespeares meesterwerk nieuw leven in.

Net buiten de kantine waar de mannen van de milieustraat normaal gesproken regeren leidt Horatio het publiek door de eerste loods richting de laffe moord op Koning Hamlet sr. door zijn broer Claudius. Dit einde is het begin van een voorstelling die zich afspeelt in de rauwe ruimte van sneeuwschuivers, shovels en hoogwerkers die tijdelijk plaats maken voor Hamlet. De dood van de Koning brengt een land en een zoon in diepe rouw. Als tijdens de begrafenis de eerste noten van ‘Arm Land’ (Lion King1) klinken worden tranen stiekem weggepinkt. Dit nummer raakt je, net als het verdriet en de onmacht van Hamlet jr., recht in je hart. Voor wie denkt dat deze voorstelling louter uit ellende bestaat komt bedrogen uit. En dat is vooral te danken aan de drie handlangers van Claudius. Na anderhalf jaar voorbereiding en vele overlegmomenten met vertegenwoordigers van de gemeente, het creatief team en het bestuur van Kick werd afgelopen weekend in Tynaarlo het bewijs geleverd hoe cultuur, jeugd én gemeente samen gaan en elkaar versterken. Een mooie opmaat naar Tynaarlo Culturele gemeente van Drenthe 2017/2018.

Auteur

Albert-Jan Garama