Tien jaar Modevakschool Remoka

Assen

Modevakschool Remoka van eigenaresse Reina Nieboer bestaat morgen (6 oktober) tien jaar. Het begon destijds met drie leerlingen, maar dit breidde zich al snel uit en nu geeft ze les aan 24 leerlingen.

ASSEN – ,,Ik geef al veertien jaar les. Ik ben destijds overgestapt van de ene naar de andere modevakschool. Door een oud-docente van de coupeuseopleiding werd ik getipt dat er in Kloosterveen een naaigroep werd opgestart”, vertelt Reina. ,,Dat heb ik drie jaar gedaan. Toen ben ik thuis begonnen in oktober 2006 met een groepje van drie in de voormalige werkkamer.” Na twee jaar was het zo gegroeid dat ze moest kiezen of stoppen of de garage moest eraan geloven. Sinds drie weken heeft Reina de hele ruimte tot haar beschikking en geeft nu les aan vijf groepen van maximaal vijf personen. ,,Diegene die het langst erbij is zijn sinds 2008 hier. De meeste die komen zijn jonge moeders. ,,Maar iedereen is welkom. Zowel jong als oud als dame als heer. Ook zijn er speciale tienergroepen.” ,,Ik vind kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. Ik leer nog het ouderwetse lussen en rijgen. Je bent daar wat langer mee bezig, maar het resultaat is vaak mooier.” Ook spelden is een belangrijke stap die zeer nauwkeurig gedaan moet worden. “Iedereen werkt hier op zijn of haar eigen niveau en tempo. Je krijgt individueel les en er is veel overleg. Voor de starters heb ik speciale boeken samengesteld met beginnersmodellen.” Het is mogelijk een leerplan modemaken te volgen. ,,Een praktische opleiding waarbij de lat hoog ligt. Je moet zeer nauwkeurig werken en de werkstukken worden ook beoordeeld door een examencommissie. Je kunt hier ook certificaten mee halen. Op moment volgen vijf leerling het leerplan.” De passie voor naaien zit er van jongs af aan in. ,,Ik heb het van mijn moeder geleerd. Ik ben vanaf mijn 25ste begonnen in Zwolle met de opleiding. Ik heb mijn papieren bij de ene modevakschool gehaald.” Ze hield een paar jaar haar niveau op peil en kwam toen bij haar huidige modevakschool Coupe National terecht. “Daar volg ik nog steeds de opleiding couture.” Maar tevens de technische dagen en studiedagen. ,,In 2011 heb ik mijn studie lerares lingerie afgerond. Een tweejarige opleiding, erg leuk om te doen. En ik heb bijvoorbeeld vorig jaar een driedaagse materclass Japanse patroontechnieken gevolgd. Ik vind alles wat met kleding te maken heeft leuk om te maken en tassen.’ Het meest trots is Reina op de avondjapon die ze voor de voorzitter van de branchevereniging heeft gemaakt. ,,Lesgeven kost vrij veel tijd en mijn eigen opleiding ook. Je bent constant in ontwikkeling om je bedrijf zo up to date mogelijk te houden.” Kijk voor meer informatie op http://remoka.weebly.com. Cindy Houwen Foto Cindy Houwen

Auteur

Albert-Jan Garama