Staatsopera van Tatarstan met Verdi’s Nabucco in De Nieuwe Kolk

Assen

De Staatsopera van Tatarstan staat 7 oktober in Theater De Nieuwe Kolk, met ‘Nabucco’ van Verdi. Het Russische gezelschap speelde al bijna duizend keer in Nederland en is vaste gast in Assen.

De Staatsopera van Tatarstan werd 25 jaar geleden naar Nederland gehaald door Ruud Raaijmakers, destijds directeur van het theater in Oss. Hij ontdekte het gezelschap in Polen: “Het was ongekend - zo ongelofelijk goed. Dat moest toch ook in Nederland kunnen? Er was niet veel aanbod van opera en ballet in Nederland. Het kon - en moest - anders”. Raaijmakers boekte het gezelschap en vanaf de start reageerde het publiek enthousiast op orkest, solisten, koor en decors. De klassieke balletten en grote operaklassiekers van Tatarstan komen nu voor het vijfentwintigste jaar naar Nederland. De nieuwste productie is ‘Nabucco’, de opera die eind 19e eeuw een groot succes betekende voor de toen nog maar 28-jarige componist Verdi. Eduard Bagautdinov, vice-directeur van de Staatsopera van Tatarstan, is trots op hun uitvoering: “Er zijn honderden opera’s geschreven, maar nog slechts enkele die nog steeds uitgevoerd worden. Veel daarvan zijn werken van Verdi. Dankzij de wonderschone muziek, stemmen, duetten en uiteraard het bekendste operakoorwerk ‘Va pensiero’.” Verdi’s Nabucco vertelt het verhaal van de joodse ballingschap in het Bijbelse Babylon. De heerser Nabucco raakt verwikkeld in een machtsstrijd met zijn eigen dochter, Abigaille. Verlangend naar vrijheid weeklagen de joden hun naderende onheil. De opera is geroemd om de indringende muziek en prachtige aria’s. ‘Nabucco’ is vrijdag 7 oktober te zien in de Grote Zaal van Theater De Nieuwe Kolk. Kaarten zijn nog verkrijgbaar via dnk.nl en aan de balie in De Nieuwe Kolk. Het Ballet van de Staatsopera van Tatarstan staat daarnaast op maandag 19 december in Theater De Nieuwe Kolk met ‘Het Zwanenmeer’.

Auteur

Albert-Jan Garama