RUBRIEK De Drentse Zaak 'Schuldhulpverlening voor ondernemers in De Drentse Zaak

Assen

Schuldhulpverlening voor ondernemers in De Drentse Zaak

Niet elke Drentse onderneming wordt een doorslaand succes. Soms lopen de zaken gewoon niet goed, of komt een ondernemer door ziekte, gebrek aan inzicht of een ongeluk in de financiële problemen. In zo’n geval kan het zeker lonen om eens aan te kloppen bij Florijn Schuldhulpverlening in De Drentse Zaak. ASSEN - ,,Sinds kort houden ik en mijn collega Jeanette Kram elke maandag kantoor in De Drentse Zaak,” zegt Jeannette Meersma, die al 20 jaar ervaring heeft in de schuldhulpverlening. ,,Hopelijk zijn we daardoor nóg laagdrempeliger geworden. Ondernemers kunnen gewoon naar ons toe komen met een vraag. Vaak kunnen we meteen helpen. Dat kost de ondernemer niets, omdat wij door de gemeente worden betaald. En er is soms meer mogelijk dan mensen denken.” Ze wil niet generaliseren, maar merkt dat ondernemers in het Noorden hun financiële problemen vaak te lang onder de pet willen houden. “Ze wachten te lang met hun probleem voordat ze in gesprek gaan over de oplossing. Zonde, want hoe eerder je komt, hoe groter de kans om tot oplossingen te komen.” Schuldsanering Jeannette en Jeanette helpen ondernemers hun financiën inzichtelijk te maken door kennis aan te reiken. ,,Dat betekent soms dat we de weg wijzen naar bepaalde voorzieningen. Als de financiële problemen te hoog zijn opgelopen, kan er een traject worden ingezet voor schuldbemiddeling of schuldsanering. Daarbij vragen we schuldeisers om een deel van de schuld kwijt te schelden, zodat de ondernemer weer verder kan.” Uiteraard gaat niet elke schuldeiser daar meteen mee akkoord. ,,Wij wijzen schuldeisers vaak op de belangen die voor iedereen spelen. De schuldeiser heeft er namelijk ook belang bij om in de toekomst weer zaken te kunnen doen met de ondernemer.” In uitzonderlijke gevallen adviseert Jeanette een ondernemer om te stoppen. ,,Als iemand bijvoorbeeld echt niet geschikt is voor het ondernemerschap. Maar vaak liggen er nog kansen en is het beter om verder te gaan. Als maatschappij hebben we er belang bij dat ondernemers met problemen geholpen worden. De onbetaalde rekening van de niet geholpen ondernemer, kost ons als maatschappij geld. En de zzp’er heeft het ook verdiend om weer vaste grond onder de voeten te krijgen.” Volop kennis Jeannette is blij dat ze vanuit De Drentse Zaak kan werken. “We werkten altijd al veel samen met de ondernemersadviseurs hier, en nu is het loopje nog korter geworden.” Mensen die bij de ondernemersadviseurs aankloppen, hebben soms ook baat bij schuldhulpverlening, of andersom. “Zo kunnen we twee trajecten tegelijk opstarten, in plaats van het ene na het andere.” Jeannette noemt De Drentse Zaak een mooie plek voor Drentse ondernemers. “Er is hier volop kennis en de bereidheid om iedereen verder te helpen. Ondernemers moeten beseffen dat ze het wiel zelf niet hoeven uit te vinden, maar van anderen kunnen leren. Bij ondernemen hoort dat je elke dag leert. En het financiële stuk is gewoon een heel belangrijk onderdeel.” Over De Drentse Zaak In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor een eigen kantoor, vergaderruimtes en flexibele werkplekken. Kijk voor meer informatie op www.dedrentsezaak.nl. Het Geheime Wapen Tekstschrijvers

Auteur

Albert-Jan Garama