Racefeest van overzee

Assen

Voor het vijfde jaar op rij streek het British Superbike Circus afgelopen weekend neer op het Europese vaste land en was het TT-Circuit Assen gastheer van het spektakel.

En spektakel is ook wat de BSB zo mooi maakt. De TT en de ‘gewone’ superbike’s’ zijn weliswaar grotere evenementen, maar dat mag de pret niet drukken. Sterker nog, het heeft ook zo zijn voordelen. 46 Drie mannen, allen met een zwart jasje aan met daarop nummer 46 in gele cijfers, staan op de paddock te kijken bij een tent van een van de coureurs: “Wij komen hier altijd als er wat te doen is, en dat Rossi niet meerijdt geeft niks. Dit is ook een harstikke mooi evenement. En heel toegankelijk. Bij de TT kom je niet op de paddock hoor.” Hollandse Jongens De heren, en ook het andere publiek, kijken nieuwsgierig bij de verschillende tentjes en tenten waar monteurs zitten te sleutelen aan de motoren. Een man komt samen met zijn zoontje uit de tent van Hollandse Jongens Racing, het team van onder andere Rintje Ritsma, die na zijn schaatsperiode vervent racer is geworden. “Wij hebben een rondleiding gehad. Geweldig!” Haslam Ondertussen wordt er ook nog geracet. In verschillende klassen, waarvan de belangrijkste natuurlijk de British Superbikes is. Hoewel de verschillen klein zijn en de coureurs én machines aan elkaar gewaagd zijn, weet Leon Haslam beide races op zondag te winnen. Haslam doet daarmee goede zaken in het kampioenschap en loopt in op Shane Byrne die beide races als tweede achter Haslam eindigde. Byrne gaat nog wel aan de leiding in het kampioenschap. Quentin Koers Eerder op de dag reed Assenaar Quentin Koers zijn, en de laatste wedstrijd in de Morawaki-cup. De talentklasse stopt ermee en Assen was de laatste race op de kalender. Koers kende dit seizoen een valse start door nog voor de eerste race zijn scheen- en kuitbeen te breken, waardoor de jonge coureur de eerste drie races moest missen. Desondanks werd het Asser racetalent dit weekend een keer derde en een keer vijfde. Koers eindigde daarmee op een vierde plek in het kampioenschap. Oranje Terug naar de paddock. Even verder komen we drie in het oranje geklede heren tegen: oranje shirt met daarop vermeld ‘Assen’, en een grote oranje pruik. Nederlanders, ongetwijfeld, maar niets is minder waar. Het blijken gekke Engelsen te zijn. In plat Engels vertellen ze dat ze alle BSB-races volgen. “But we’re not allways dressed like this”. Het is hun vierde keer in Assen en dat bevalt de heren prima, behalve dat ze wat last hebben van een kater. “We dronk too much last night..’ Streuer & Koerts Het British Superbikeweekend wordt afgesloten met de zijspannen. In een gecombineerd British en Open Nederlands Kampioenschap worden Bennie Streuer en Geert Koerts derde. De race werd gewonnen door de Britten Tim Reeves & Gregory Cluze. In de achterhoede van de race werd de strijd om de Nederlandse titel beslecht in het voordeel van Kees Kentrop en bakkenist Danny de Haas. Maurice Vos Foto Maurice Vos

Auteur

Albert-Jan Garama