Eeuwfeest kunststroming De Stijl

ASSEN

Het eeuwfeest van kunststroming De Stijl wordt in 2017 gevierd. Dan is het honderd jaar geleden dat het gelijknamige tijdschrift werd gelanceerd. Ook SMAHK, het Stedelijk Museum Assen, besteedt hier aandacht aan met de tentoonstelling 'Elementaire Beelding. Proposities van acht kunstenaars'.

De Stijl streefde naar een beeldende hervorming van de kunst, parallel aan de technische, wetenschappelijke en sociale, fundamentele veranderingen. De kunstenaarsgroep waartoe onder anderen Mondriaan en Theo van Doesburg behoorden, kenmerkte zich door onder meer, primair kleurgebruik en een elementaire beeldtaal.

Voor deze groepsexpositie heeft SMAHK acht kunstenaars uitgenodigd van wie het werk voortbouwt op, beïnvloed is door of anderszins gerelateerd is aan de beeldtaal van De Stijl. Deze kunstenaars zijn Wim Biewenga. Wilma Vissers, VosenvanderVeen, Fabian Westphal, Debora Kim, Cordula Prieser, Mabel Bouscholte en Thomas Kooijmans. Fabian Westphal is tevens curator van deze tentoonstelling.

Naast werk van deze kunstenaars is er documentair materiaal te zien over de achtergronden van De Stijl. Op vrijdagmiddag 25 november om 16.00 uur zal de filosoof Jan Bor een lezing geven, naar aanleiding van zijn boek 'Mondriaan filosoof'. De opening is op zondag 6 november om 15.00 uur door Gert Wijlage.

De tentoonstelling is te zien van 6 november tot en met 4 december op donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

SMAHK, Stedelijk Museum Assen voor Hedendaagse Kunst, Venestraat 88 Assen.


Auteur

Redacteur