VN-Panel Tynaarlo op ‘kroegentocht’

Assen

Tot en met 8 oktober vindt de landelijke Week van de Toegankelijkheid plaats. Dit jaar staat de horeca centraal: kunnen mensen met een beperking hier uit de voeten?. Het VN-Panel van Tynaarlo besteedt hier aandacht aan door op vrijdagavond 7 oktober verschillende café’s en restaurants in Eelde te bezoeken. Het panel gaat in gesprek met de horeca-ondernemers over het belang van toegankelijkheid.

In het najaar van 2014 is in Tynaarlo, als eerste gemeente van Nederland, een VN-Panel opgericht. Het panel vloeit voort uit het VN-Verdrag voor mensen met een beperking, dat onlangs ook door het Nederlandse parlement werd vastgesteld. In het panel hebben verschillende inwoners met een beperking uit Tynaarlo zitting genomen, om de gemeente meer toegankelijk en ‘inclusief’ te maken. Een van de leden is de dove Paul Kool, eigenaar van Gezinshuis Stellaluna in De Punt: ‘Met het panel kijken we naar allerlei zaken die met toegankelijkheid te maken hebben. Gebouwen en openbare ruimte bijvoorbeeld, maar ook bijvoorbeeld informatie die via websites wordt aangeboden.’ Ronde door dorp Ook de toegang tot horeca is een van de aandachtspunten van het panel. Omdat dit jaar de landelijke Week van de Toegankelijkheid hier eveneens op inzet, heeft het panel besloten enkele etablissementen in Eelde te bezoeken. Paul Kool legt uit: ‘Vrijdagavond 7 oktober vanaf 17 uur vindt de ronde door het dorp plaats. Ook raadsleden van de gemeente Tynaarlo gaan mee tijdens de ‘kroegentocht’. Volgens Kool gaat het vooral om kennismaken en aandacht vragen: ‘Als de ondernemer interesse heeft kunnen we op een ander moment terugkomen voor een meer uitgebreide schouw. Voor nu willen vooral graag in gesprek komen met de horeca-ondernemers over dit onderwerp. Het is voor ons belangrijk, maar net zo goed voor henzelf. Een goed toegankelijk café of restaurant kan hen meer klandizie opleveren.’ De kroegentocht is ook bedoeld om nog enkele leden uit Eelde Paterswolde voor het panel te interesseren. Kool: ‘We missen nog mensen uit dit dorp om met ons mee te denken. Dus van harte welkom om vrijdag te komen meedoen!’ Meer op www.weekvandetoegankelijkheid.nl

Auteur

Albert-Jan Garama