Terug in de tijd met Veenhuisje in Hoogersmilde

HOOGERSMILDE

Afgelopen zaterdag 1 oktober opende wethouder Emco Dolfing, het Veenhuisje, dat op de route van het Belevingspad in Hoogersmilde ligt.

Bij het huisje gekomen keek hij enigszins verwonderd om zich heen, bij de deur van het huisje stonden, wat slordig, een groot aantal kinderklompjes. Hoofdschuddend bekeek de wethouder dit tafereel en vroeg of hij zijn speech dit keer in het Drents mocht doen, dat mocht. ‘Zo mochten wij onze klompen niet achterlaten, dat moest in mijn jeugd netjes naast elkaar gezet worden’, stak hij van wal. Daarna sprak hij zijn waardering uit, namens het college, over de werkzaamheden die keer op keer door een aantal vrijwilligers in Hoogersmilde worden verricht.

Over de historie kon hij ook een aantal feiten noemen, bijvoorbeeld dat op 6 januari 1635 werd besloten dat er zes dubbele woningen nabij het veengebied zouden worden gebouwd, vier dagen later volgde de aanbesteding en op 1 mei van dat jaar konden de huurders hun nieuwe woning al betrekken. ‘Kom daar vandaag de dag maar eens om’, sprak de heer Dolfing. Hij sloot af, met een klop op de deur en vroeg hij zich af, of er iemand thuis was.

De deur ging open en de vrouw des huizes kwam met de bezem naar buiten en mopperde wat in het rond en daar kwam de buurvrouw ook al aan. Samen bespraken de ‘dames’ alle voordelen van de nieuwe huizen en dat die slimme Amsterdammers op die manier meer turf verkregen, dan wanneer de werklui ’s ochtends uit Diever naar Smilde moesten lopen en ‘s avonds weer terug. Geja Hoogeveen en Ina de Groot, allebei bestuurslid van de Historische Vereniging ‘De Smilde’, speelden deze rollen uitstekend, tot groot plezier van de toeschouwers.

Met een gezellige nazit werd de bijeenkomst afgesloten en Hoogersmilde heeft er met het Belevingspad en deze historische attractie erbij nog weer meer te bieden.


Auteur

Redacteur