Pittige kost met Asser Spokentocht

Assen

Rond de Baggelhuizerplas wordt 8 oktober alweer voor de zevende keer Spokentocht Assen gehouden. Wat in 2008 begon als activiteit vanuit jeugdsoos De Schakel in Baggelhuizen is inmiddels uitgegroeid tot de grootste spooktocht van Noord-Nederland. Drijvende kracht achter de Spokentocht Assen is familie De Vries.

,,In 2008 waren mijn man Bauke en ik betrokken bij de jongerensoos van de Schakel in Baggelhuizen”, vertelt Alette de Vries, ,,Er werd destijds weinig tot niets georganiseerd voor kinderen vanaf 12 jaar. Wij zijn toen een soos begonnen.” Om voor de kinderen iets leuks te doen organiseerden Bauke en Alette toen een kleine Spokentocht. ,,Ons hele gezin deed mee en dat is nog steeds zo. Die eerste tocht was superleuk. We hadden twaalf spoken en vijftig kinderen liepen de tocht.” Inmiddels is de spooktocht uitgegroeid tot de grootste spooktocht van Noord-Nederland. ,,We hebben nu rond de 125 spoken en er lopen zo’n 400 mensen mee. De lopers komen uit heel Nederland. Vorig jaar hadden we onder de deelnemers een basketbalteam uit Apeldoorn dat voor de spokentocht naar Assen kwam. Ook hebben we spoken die speciaal naar Assen komen om mee te doen. Vorig jaar deden ook studenten mee van een opleiding Sport en Recreatie uit Groningen die de Spokentocht als een soort stage opdracht deden.” Dit jaar wordt enger dan ooit vertelt Alette: ,,Je probeert de tocht ieder jaar spannender te maken om de wandelaars een leuke tocht te laten beleven. Het schminken bijvoorbeeld wordt steeds professioneler en daardoor wordt het ook enger. We hebben in de jaren steeds meer engere ideeën opgedaan.” Over wat de deelnemers dit jaar te wachten staat willen Bauke en Alette nog niet veel kwijt. ,,De tocht bestaat uit vier verschillende secties en begint met een sprookjeswereld, maar dan niet zo gezellig”. Pittig dus. De komende editie komen de deelnemers ook de zombies uit de populaire serie ‘The Walking Dead’ weer tegen, maar dit jaar zijn het er veel meer. ,,Meer dan vijftig zombies lopen gewoon op het pad waar de deelnemers ook langs moeten.” Een ander ‘blijvertje’ is de tunnel. “De deelnemers lopen de tocht in groepen maar moeten individueel door de donkere tunnel. En wat daar gebeurt…” Voor meer informatie en opgave: www.spokentochtassen.nl. De minimum leeftijd om deel te nemen aan de Spokentocht Assen is 16 jaar.

Auteur

Albert-Jan Garama