Cinebieb Smilde draait Dheepan

Assen

Cinebieb Smilde draait 7 oktober de film Dheepan. Om de burgeroorlog in Sri Lanka te ontvluchten, doen een ex-Tamil Tijger, een vrouw en een negenjarig meisje zich voor als een gezin, zodat ze als vluchteling erkend kunnen worden in Frankrijk.

Ze komen terecht in een voorstad van Parijs. Ze kennen elkaar nauwelijks, maar proberen samen een leven op te bouwen. Ze hebben de namen en de paspoorten van een gestorven familie overgenomen. Ze kennen élkaar niet eens. Het noodlot heeft ze bij elkaar gebracht. Zo belanden ze in Frankijk, waar ze asiel krijgen en een nieuw leven proberen op te bouwen. Dat is moeilijk. Ze hebben een geheim dat ze moeten bewaren en de nieuwe wereld waarin ze beland zijn is in hun ogen soms onbegrijpelijk, en soms net zo angstaanjagend als de wereld die ze ontvluchtten. Want in de troosteloze Franse flatwijk waar de vluchtelingen worden gehuisvest, deelt een gewelddadige drugsbende de lakens uit. Dheepan, die een baantje als conciërge heeft gekregen, en Yalini, als verzorgster van een oude man, schuifelen dagelijks angstig langs die dealers en gangsters met hun bontkragen en agressieve manieren. Maar ook de relatie tussen Dheepan en Yalini zorgt voor spanning. Ze zijn niet man en vrouw, maar misschien kunnen ze dat wel worden? En wat gaat er eigenlijk om in de teruggetrokken Dheepan? We horen dat hij in Sri Lanka bij de Tamil Tijgers heeft gevochten. Welke psychologische wonden heeft die wrede oorlog bij hem achtergelaten? Bibliotheek Smilde 20.00 uur, Kon. Julianastraat 65 Smilde. Telefoon 0592-412288, info@bibliotheeksmilde.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama