Vijf jaar De Drentse Zaak

Assen

Op 30 september 2016 is het precies vijf jaar geleden dat De Drentse Zaak aan de Beilerstraat in Assen de deuren openende. In die jaren hebben honderden mensen via dit unieke initiatief een eigen onderneming op poten gezet. En er is nog veel meer bereikt.

De Drentse Zaak is een werk- en kenniscentrum voor en door Drentse ondernemers. Het ontstond vijf jaar geleden als een bijzondere samenwerking tussen de overheid en het bedrijfsleven. De Drentse Zaak heeft tot doel de slagingskansen van Drentse ondernemers te vergroten. Samenwerken In het monumentale pand zijn diverse bedrijven gevestigd. Ze betekenen allemaal iets voor elkaar en andere ondernemers, zowel binnen als buiten De Drentse Zaak. “Samenwerken heeft hier echt de focus,” zegt Olav Reijers, bestuurslid van De Drentse Zaak. “Sommige bedrijven hier halen flink wat omzet uit het netwerk dat ze via De Drentse Zaak hebben gekregen.” Naast de kantoorruimtes voor bedrijven biedt De Drentse Zaak ook flexwerkplekken, vergaderzalen, cursusruimtes en heeft het een horecagedeelte voor eigen gebruik. Reijers: “Binnen het horecagedeelte, bij de balie en in de tuin hebben we werkervaringsplaatsen. Jaarlijks worden hier zo’n tien tot twaalf mensen naar een betaalde baan begeleid.” Maatschappelijke rol De maatschappelijke rol van De Drentse Zaak wordt ook uitgedragen door de ondernemeradviseurs in het pand. Zij bieden namens de gemeente advies en zo nodig financiële hulp aan ondernemers die in zwaar weer verkeren. Met gedegen advies en een inmiddels beproefde reeks workshops worden hier zo’n honderd mensen per jaar geholpen om een eigen onderneming op poten te zetten. Toekomst Harry Weitering is sinds een maand directeur van De Drentse Zaak. Hij kijkt tevreden naar wat er de afgelopen vijf jaar is bereikt. Voor de toekomst ziet hij kansen om de bekendheid van het aanbod van De Drentse Zaak verder te vergroten. “Zowel voor starters als voor gevestigde ondernemers. We gaan een nog ruimer trainingsaanbod aanbieden en ook meer activiteiten. Zo wordt nog beter bekend wat De Drentse Zaak kan betekenen voor ondernemersland, en op sociaal gebied."

Auteur

Albert-Jan Garama