Viering jubileum Kindermaand en Culturele Mobiliteit

DRENTHE

Dit jaar vieren twee Drentse kinderprojecten hun 15-jarig jubileum. Het gaat om Oktobermaand Kindermaand en het scholenproject Culturele Mobiliteit.

Omdat beide projecten tot doel hebben kinderen van 4 tot en met 12 jaar kennis te laten maken met culturele instellingen en culturele activiteiten wordt het verjaardagsfeest gezamenlijk gevierd. Het feest richt zich vooral op de vrijwilligers en leerkrachten die beide projecten mogelijk maken. Bas Hendrickx, coördinator van Culturele Mobiliteit vertelt: “We vieren de jubileums met twee programma’s. Leerkrachten kunnen 10 oktober ’s middags met de bus naar één van de deelnemende instellingen aan Culturele Mobiliteit, waar ze een superleuk programma kunnen volgen. De medewerkers en vrijwilligers van culturele instellingen zijn ’s avonds uitgenodigd voor een cultureel programma in Theater De Nieuwe Kolk. Een bedankje voor hun jarenlange inzet en medewerking. Ze worden in ieder geval toegesproken door minister Jet Bussemaker die net als wij blij is met beide programma’s”. Helma Kwast, coördinator van Oktobermaand Kindermaand: “Tijdens Oktobermaand Kindermaand stimuleren wij kinderen en hun ouders om deel te nemen aan culturele activiteiten bij culturele instellingen. Dit gebeurt in de vrije tijd. Culturele Mobiliteit brengt kinderen onder schooltijd naar culturele instellingen. Zij maken daar kennis met het culturele erfgoed van Drenthe en de collecties van de Drentse musea”. Of de kinderen ook iets merken van de jubileums? Helma Kwast: “Kinderen die een activiteit in het kader van Oktobermaand Kindermaand bezoeken krijgen een tattoo uitgereikt. Als zij een selfie maken met de tattoo maken ze kans op leuke prijzen. En verder is het al vijftien jaar een feestje tijdens Oktobermaand Kindermaand en Culturele Mobiliteit. De kinderen hebben immers altijd vrij toegang tot de instellingen en activiteiten!” De activiteiten van Oktobermaand Kindermaand variëren van voorstellingen en workshops, rondleidingen en films en zijn elk weekend in oktober door heel Drenthe te bezoeken. Zie www.kindermaand.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama