Column Grietje van Selst 'De laatste tocht'

Assen

Een goed afscheid helpt je verder

En dat is elke keer weer een ander verhaal 'De laatste tocht' Dat ik mag werken in Drenthe vind ik een voorrecht. Ik kom op zulke mooie plekjes. Zoals deze zomer, in een dorp, waar prachtige boerderijen staan. Goed verzorgde groene gazons, borders met allerlei kleuren bloemen… Bij één van die boerderijen moet ik zijn. De vrouw des huizes is, zoals dat hier vroeger heette, “uut de tied”. Door haar zoon word ik ontvangen en nadat ik even bij zijn moeder heb gekeken, gaan we buiten zitten. Terwijl hij voor koffie zorgt, geniet ik van het zonnetje en de prachtige tuin. Teruggekomen, vertelt hij over de korte periode van haar ziek zijn en hoe ze samen het afscheid hebben voorbereid. “Ze wil thuis blijven en een afscheidsavond voor vrienden en buren.” “Wilt u dat in de boerderij?” vraag ik. “Nee, nee, niet hier, dat wordt veel te veel. De familie komt wel hier thuis, de dag erna. Zij gaan mee om mijn moeder naar het crematorium te brengen. Voor hen wil ik graag volgauto’s”, zegt de zoon. “Om hoeveel mensen gaat het?” vraag ik. “Ongeveer twintig”. Ik denk aan de uitvaartbus en stel het voor: “Dan is de familie bij elkaar en kunt u uw moeder vergezellen. Het heeft iets intiems, zoals zij dat wilde”. We bekijken foto’s op internet. Het lijkt hem mooi om dat zo te doen. Een paar dagen later staat de zilvergrijze bus op de Drentse keien, achter de boerderij. Terwijl de klokken luiden en de familieleden langs de rand van het gazon staan, dragen we de kist uit huis en in de bus. Het gezelschap stapt daarna in. Als ten slotte de zoon is gaan zitten, kan de bus vertrekken. Het dorp door, waarna het klokgelui verstomt. De route gaat door bossen en langs weiden, haar favoriete plekjes in het mooie Drentse landschap. De laatste tocht, omringd door haar geliefden. Grietje van Selst De columns van Grietje en haar collega’s zijn gebundeld in een boekje, ‘Bijzondere verhalen over afscheid’, hiervan is een tweede uitgave verschenen. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code GA te zenden aan bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama