COLUMN Cultureel Hart Assen: Drents Archief 'Nieuw evenement'

Assen

'Nieuw evenement'

ASSEN - Assen is een nieuw evenement rijker: De gratis Dag van de Drentse Geschiedenis! Aanstaande zaterdag 1 oktober gaat de eerste editie van start. Achter de schermen zijn we met verschillende organisaties van het Cultureel Hart al maanden aan het werk voor deze gevarieerde dag voor iedereen van 4 tot 99 jaar. Gelukkig hebben we met zijn allen een groot netwerk waaruit we diverse acts hebben kunnen kiezen. Omdat het de eerste keer is zijn we natuurlijk extra benieuwd naar de reacties van de bezoekers. We hopen dat bezoekers aan het eind van de dag denken 'Ik wist niet dat de Drentse geschiedenis zó leuk was'. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk en we werken niet met reserveringen, behalve voor het interview met Suzanna Jansen en de lezing van Jan Blokker. Daarom is het nog wel even spannend hoeveel mensen we kunnen verwachten. Aan de activiteiten zal het niet liggen, want de verschillende organisaties van Cultureel Hart Assen hebben een prachtig programma samengesteld. Op acht locaties in de binnenstad vinden meer dan 35 activiteiten plaats. Alle activiteiten hebben op de een of andere manier te maken met het thema Grenzen. Met een virtual reality bril op sta je opeens in het Assen van begin vorige eeuw. Je kunt luisteren naar de verhalen over de dekolonisatie van Nederlands-Indië of de speciale rondleiding Grensverleggende verhalen volgen in het Drents Museum. Bij Podium Zuidhaege en het Op Stap Theater zijn veel voorstellingen en workshops voor kinderen van 4 tot 99 jaar, zoals de workshop middeleeuws dansen en de voorstelling van marskramer Massimo die eeuwenoude verhalen uit zijn reiskoffer tevoorschijn tovert. In het Drents Archief is doorlopend een informatiemarkt waar je ook de programmafolder kunt ophalen. Meer informatie kun je lezen op: http://drentsarchief.nl/dvddg. De persoonlijke tip van Joke: ,,De Ghosttour door de binnenstad lijkt me heel spannend. Met schimmen uit het verleden!” En Karlijn tipt: ,,Ik heb enorm genoten van "Het Pauperparadijs" en ben nieuwsgierig hoe zo’n spektakel tot stand is gekomen. Weet je dat het allemaal begon met een trouwakte?” Suzanna Jansen vertelt hoe die trouwakte een muziektheatervoorstelling werd. “Daar ga ik zeker naar toe!” De gratis Dag van de Drentse Geschiedenis is van 13.00 tot 17.00 uur in de binnenstad van Assen. Joke Wolff en Karlijn Donders Foto: Karlijn Donders met Programma

Auteur

Albert-Jan Garama