Herfstwandeling Orvelterzand

ORVELTE

Stichting Het Drentse Landschap heeft 2 oktober om 10.30 uur een herfstexcursie over het Orvelterzand.

Het Orvelterzand is een gevarieerd natuurterrein met ‘levend’ stuifzand, heide met verspreid staande bomen en een mooi ven. In het Orvelterzand begon Het Drentse Landschap al in 1987 met begrazing door Schotse hooglanders. Het was dan ook het eerste natuurterrein in Drenthe waar Hooglanders te zien waren. Deze langharige runderen lopen zomer en winter buiten.

Plaatselijk trappen de hooglanders met hun grote hoeven het stuifzand open waarmee unieke plekjes beschikbaar blijven voor zeldzame gravende insecten. Door de jaarrondbegrazing blijft het gebied zijn karakteristieke schrale begroeiing houden. Juist dit soort gebieden zijn uitermate geschikt voor paddenstoelen. Onder deskundige leiding zien deelnermers vele soorten paddenstoelen.

Start: picknickplaats. Vanaf Orvelte de Orvelterbrug over. Vervolgens gaat rechtsaf langs het Oranjekanaal. Daarna eerste weg links en na 600 is de picknickplaats. De excursie is gratis. Honden zijn helaas niet toegestaan, ook niet aangelijnd.

Foto Joop vd Merbel


Auteur

Redacteur