Gebroeders De Jong in Adventskerk Assen

Assen

De gebroeders Euwe en Sybolt de Jong sluiten de concertreeks 2016 van de Orgelkring Assen op 8 oktober af met een bijzonder concert. Ze bespelen, vaak tegelijkertijd, verscheidene orgels: het hoofdorgel van orgelbouwer Van Vulpen, het Schulte-kistorgel, kofferharmoniums en een tafelharmonium.

Euwe en Sybolt de Jong vormen een orgelduo dat in en buiten Nederland veel concerten geeft. Ze brengen een repertoire dat varieert van minder bekend, zoals de Intrada van Paul Puerl (1570 – 1625) en het vierhandige Koraalvoorspel Nun ruhen alle Wälder van Christian Gottlob Höpner (1799 – 1859) tot het meer bekende als de Canon van Johann Pachelbel (1653 – 1706) en het Allegro uit het Concerto Grosso in g op. 6 no. 8 van Arcangelo Corelli (1653 – 1713). Duitsland en Italië trekken ook met componisten als Bach en Vivaldi voorbij. En de broers tonen hun Groninger wortels met delen Uit de suite Groningen Historiael van Piet Rippen (1928 – 2006). Bijzonder is niet alleen dat op meerdere orgels wordt gespeeld maar ook op het door Schulte Orgelbau uit Kürten (bij Keulen) onlangs vervaardigde kistorgel. Aanvang 20.00 uur, kaarten euro 10 (euro 5 jongeren tot en met 18 jaar).

Auteur

Albert-Jan Garama