15 jaar Oktobermaand Kindermaand in Aa en Hunze

Assen

HUNZE - Oktober is Kindermaand in Drenthe. Ook in de gemeente Aa en Hunze hebben kinderen van 4 tot en met 12 jaar gratis toegang tot organisaties en culturele activiteiten. Kinderen kunnen in de weekenden van oktober meedoen aan een gevarieerd programma bij tien kunst- en cultuurinstellingen. Dit jaar staan er bijvoorbeeld workshops, rondleidingen en voorstellingen op het programma.

Programmatips Ondernemend Gieten heeft zich dit jaar aangesloten bij Oktobermaand Kindermaand door op 8 oktober verschillende activiteiten te organiseren bij de plaatselijke middenstand. Bij Van Seijen bijvoorbeeld maken de kinderen een bloemstuk en Bakkerij Job zet de kinderen aan het werk bij een smakelijk klusje. Bij Het Andere Hout kunnen kinderen met opa of oma een stamboom van hout timmeren en in Molen Hazewind kunnen de kinderen na de rondleiding zelf in actie komen door graan te malen en klusjes uit te voeren. In Bibliotheek Gieten geeft Jeugdtheater Tikotaria een muzikale voorstelling. Alle kinderen die 8 oktober aan één van de activiteiten meedoen mogen om 12.00 uur gratis lunchen bij de bakker. Burgemeester Oosterhout komt dan voorlezen. Kinderen die liever buiten zijn mogen tijdens Oktobermaand Kindermaand met de schaapsherder de schapen van het Balloërveld naar de schaapskooi drijven, terwijl de Jeneverbesbrigade stoere werkers vraagt om te helpen in het Boerbos. In Heerencompagnie vertelt Marjo Dames over Juwelen Oma, een voorstelling met pyjama party, en in de Jacobuskerk in Rolde vindt een voorstelling plaats over vier brandweermannen en één brandweervrouw. Het Drents Landschap tenslotte organiseert het Kinder Buiten Festival waar kinderen kunnen speuren, klauteren en met reuzenstenen kunnen gooien. Voor meer informatie zie www.kindermaand.nl. Oktober is al 15 jaar Kindermaand in Drenthe. Ruim 100 instellingen en kunstenaars bieden elk jaar kinderen een maand vol bijzondere, avontuurlijke en verrassende kinderactiviteiten op het gebied van kunst, cultuur en natuur. Het programmaboekje van dit jaar laat 318 activiteiten zien in twaalf gemeenten. Duizenden kinderen bezoeken jaarlijks met hun ouders de activiteiten om kennis te maken met onbekende organisaties of activiteiten. Doordat toegang en deelname voor kinderen altijd gratis is, is Oktobermaand Kindermaand een laagdrempelige activiteit voor het hele gezin.

Auteur

Albert-Jan Garama