100 is de limiet op N31 en N33

Assen

Weggebruikers Noord-Nederland maken kans op auto-accessoires, een slipcursus en een APK met kleine beurt. Op de rijkswegen N31 in Friesland en de N33 in Drenthe en Groningen geldt een limiet van 100 km/uur. Rijkswaterstaat, de politie en het Openbaar Ministerie zijn eind mei gezamenlijk een campagne gestart om deze limiet onder de aandacht te brengen. Sinds deze week is er onder andere een Facebookactie waarbij deelnemers kans maken op een cadeaubon voor auto-accessoires, een slipcursus of een APK met kleine beurt.

De afgelopen jaren zijn delen van de N31 (Drachten-Zürich) en de N33 (Assen-Zuidbroek) omgebouwd tot dubbelbaans autowegen. Op autowegen geldt een snelheidslimiet van 100 km/uur, tenzij anders aangegeven. Langs de N31 en N33 ligt geen vluchtstrook. Dat is de voornaamste reden waarom het erg gevaarlijk is om op deze wegen harder te rijden dan 100 km/uur. Omdat veel mensen er te hard rijden zijn Rijkswaterstaat, de politie en het OM eind mei met een campagne gestart. Met onder meer mottoborden en snelheidsaanduiding op hectometerpaaltjes worden weggebruikers gewezen op de limiet. Daarnaast zijn er vanaf deze week aanvullende acties om de limiet nog eens extra te benadrukken. Zo is er een Facebookactie waarbij mensen op hun favoriete mottobord kunnen stemmen, wordt er online geadverteerd en delen de politie en Rijkswaterstaat pepermuntdoosjes uit met daarop de geldende limiet. Prijzen Op de mottoborden die op tien verschillende plaatsen langs de N31 en N33 staan, worden vier verschillende smileys gebruikt. Weggebruikers kunnen via de Facebookactie laten weten welke smiley hen het meest overtuigt om zich aan de limiet te houden. Wie meedoet aan deze actie maakt kans om in de prijzen vallen. Onder alle reacties wordt namelijk een cadeaubon voor auto-accessoires, een slipcursus en een APK met kleine beurt verloot. Meedoen kan via facebook.com/rijkswegennoord.

Auteur

Albert-Jan Garama