Vrijzinnig Assen bestaat 111 jaar

Assen

Vrijzinnig Assen bestaat 111 jaar en staat hierbij stil met een contactdag met thema 'In de kijker...' op 1 oktober in Adventskerk Assen.

Toelichting op het programma: Gert van Klinken duikt de vrijzinnige geschiedenis van het noorden en oosten van ons land in. Het bestuurscentrum Assen stond in de 19e en vroege 20e eeuw bekend als ‘Het Haagje’. Kernwaarden voor de vrijzinnigheid waren: spreken van de kerk moet zich verstaan met spreken in het onderwijs. Opvallend was de vrijzinnige interactie met schone kunsten, en de contacten met de joodse gemeenschap. Klaas Douwes (werkend aan zijn proefschrift over de geschiedenis van de vrijzinnige jeugdbeweging) erkent en herkent het rijke verleden van de vrijzinnigheid, maar vraagt zich ook af: welke toekomst ligt er voor haar in het verschiet? Om deze vraag te beantwoorden neemt hij zijn glazen bol mee. Wat valt daarin te zien? In 2013 werd de ‘Altered Five vocal group’ uit Utrecht opgericht. Sinds die tijd zingen de vijf dames, Sophie Wiegersma, Gabriëlle Waal, Roos Boswinkel, Camille Faber, Noortje van der Meer, de sterren van de hemel. Aanstekelijk en enthousiast, in close harmony. Muziek uit de jaren ’60 (waaronder Pop en Jazz). Zij zullen de ‘after-lunch dip’ geen kans geven. Margriet Brandsma is al meer dan veertig jaar werkzaam in de journalistiek, o.a. was zij lange tijd voor de NOS in binnen- en buitenland en als correspondent in Duitsland. Zij stelt: ‘Ik vind dat journalistiek meer is dan waarnemen en weergeven en dat een journalist ook de verantwoordelijkheid heeft om mee te denken over oplossingen voor gesignaleerde misstanden’. Verantwoordelijkheid is een belangrijke vrijzinnige waarde. De bijeenkomst vindt plaats op zaterdag 1 oktober van 10.45- 16.15 uur in de Adventskerk, Lindelaan 49 Assen.

Auteur

Albert-Jan Garama