Ruim 4.600 buurten vieren komend weekend Burendag

Assen

Nederlanders vieren komend weekend weer massaal Burendag. Ruim 4.600 buurten doen dit jaar mee. Aanstaande zaterdag 24 september organiseren het Oranje Fonds en Douwe Egberts de elfde editie van dit evenement. Overal in het land worden dan activiteiten georganiseerd om het contact tussen buurtgenoten te bevorderen.

Op Burendag komen buren gezellig samen om, onder het genot van een heerlijke kop koffie, iets vóór, in of mét de buurt te doen. De deelnemers hebben ook dit jaar weer tal van creatieve activiteiten bedacht. Zo wordt in Amersfoort een multiculturele Burendag georganiseerd waarop de 78 verschillende nationaliteiten die de wijk rijk is, vertegenwoordigd zijn. In Etten-Leur gaan kinderen van een peuterspeelzaal liedjes zingen met ouderen uit de buurt. In Rotterdam openen buren voor één dag een weggeefwinkel, waar iedereen zijn overbodige spullen in kan stallen, en in Bakel spelen kinderen uit de buurt spelletjes met bewoners van een zorginstelling uit de wijk. Van groener maken tot klusje voor een ander Ook steken veel buren weer samen de handen uit de mouwen om het groen in de buurt op te knappen. Er worden bloemperkjes aangelegd, vogelhuisjes getimmerd, grasvelden gemaaid en rozenpergola’s gebouwd. Daarnaast helpen mensen elkaar met klusjes als het mooi maken van de voortuin. Op Burendag.nl is onder het kopje ‘Bij mij in de buurt’ een overzicht te zien van alle aangemelde activiteiten. ‘Veel meer dan die ene dag’ Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds: “Prachtig om te zien dat veel Nederlanders weer vol enthousiasme meedoen aan Burendag. We zien dat op deze dag vaak mooie dingen ontstaan in de buurt. Zo ontdekken buren gemeenschappelijke interesses, of besluiten ze op regelmatige basis samen te komen om bijvoorbeeld een buurtmoestuin te onderhouden. Het draait dus om veel meer dan die ene dag: buurten worden gezelliger, veiliger en warmer door Burendag.” Bij elkaar brengen “Geweldig dat er zo veel buurten komend weekend Burendag gaan vieren, zegt John Brands, general manager retail Jacobs Douwe Egberts Nederland. “Douwe Egberts wil mensen onder het genot van een heerlijke kop koffie dichterbij elkaar brengen. We geloven dat Burendag het contact tussen mensen bevordert en dat buurten hierdoor het hele jaar socialer en veiliger worden. Want door dat onderlinge contact worden bestaande banden versterkt, maar ook nieuwe gecreëerd.” Foto Oranje Fonds – Bart Homburg.

Auteur

Albert-Jan Garama