Programmeren voor kinderen

Assen

Software engineer Veronica Becerra is oprichtster van Coderdojo in Assen. Bij CoderDojo kunnen kinderen, in de leeftijd van 7 tot 17 jaar, leren programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma’s maken, games maken en meer.

ASSEN – ,,Ik ben zelfstandig ondernemer”, vertelt Veronica. ,,Ik maak websites, daar ligt mijn passie. Het viel mij op dat hierin nauwelijks les aan kinderen wordt gegeven en zij moeten toch kennis krijgen.” De technologische ontwikkeling gaat tegenwoordig zeer snel, om daarmee te leren omgaan, is het belangrijk niet alleen te begrijpen hoe technologie werkt, maar ook vaardigheden en kennis opdoen. “In februari heb ik een nieuwsbrief gehad over het CoderDojo project. Het gaat hierbij vooral om kennis delen en dat is precies wat ik wilde.” ,,Door te leren programmeren, ontdekken we hoe dingen werken en leren we ideeën te ontwikkelen. Programmeren wakkert bovendien onze creativiteit aan en stimuleert samenwerking met anderen.” Veronica geeft aan dat ze het ook heel belangrijk vindt dat meisjes meedoen. ,,Techniek is niet alleen voor jongens.” ,,We beginnen met scratch. De bijeenkomsten beginnen met een welkom en uitleg. Dan krijgen de kinderen sushi kaarten, hier staan opdrachten op en wordt stap voor stap uitgelegd wat de kinderen moeten doen. Dan gaan ze aan de slag met het programma. Er lopen mentors rond en de deelnemers kunnen altijd vragen stellen. De bedoeling is dat ze de basis leren om een game te maken. Na de pauze wordt gekeken wie de opdracht heeft voltooid en kunnen ze kaarten wisselen. De kinderen kunnen onderling ook dingen aan elkaar uitleggen.” De bijeenkomsten zijn één keer in de maand op zaterdag, waarbij Veronica dit jaar alleen nog bezig gaat met het programma scratch. Een vervolg is het bouwen van een basiswebsite. De komende bijeenkomsten dit jaar zijn op 1 oktober, 12 november en 3 december. CoderDojo is gratis bij te wonen omdat het helemaal georganiseerd en begeleid wordt door vrijwilligers. ,,Ik ben nog op zoek naar vrijwilligers met of zonder technische kennis om de kinderen te begeleiden. ,,Je kan de kinderen begeleiden tijdens een workshop op basis van beschikbaar materiaal en ook zonder technische kennis is er genoeg te doen bij Coderdojo, je kan helpen met de ontvangst en registratie, met promotie en communicatie (e-mails, social media, etc.).” De bijeenkomsten vinden plaats in de Bibliotheek Assen. Kinderen moeten de eigen laptop meenemen en van tevoren aanmelden op de site. De eerste editie van CoderDojo Assen is inmiddels achter de rug. ,,Wij vonden het een geslaagde eerste editie! Kinderen hebben tijdens deze editie de basisprincipes van programmeren met Scratch geleerd. Tussendoor hadden de kinderen twee keer vijf minuten beweging en wij zagen op het eind veel blije kinderen en ouders. Wij zijn erg tevreden en wij kijken uit naar de volgende editie op 1 oktober. Geef je snel op want we verwachten dat de aanmeldingen snel vol zitten.” Zelf heeft de Mexicaanse Veronica daar leren netwerken en programmeren. ,,Ik ben in 2000 naar Nederland gekomen. Ik bouwde al websites om foto’s te laten zien aan familie. Toen dacht ik, ik kan ook websites maken voor anderen. Sinds 2011 ben ik zelfstandig ondernemer.” Kijk voor meer informatie op de website http://coderdojo-assen.nl. Cindy Houwen Foto Cindy Houwen

Auteur

Albert-Jan Garama