Opening oorlogsmonument onderduikershol Anloo

Assen

Vrijdagmiddag 23 september om 15.00 uur opent wethouder Henk Heijerman een herinneringsmonument bij het onderduikershol in Anloo. Met de opening gaat een lang gekoesterde wens van de Historische Vereniging Anloo in vervulling.

Het monument, gemaakt door landschapsarchitect Berno Strootman, staat voor de gebeurtenissen op deze plek in de Tweede Wereldoorlog. In het onderduikershol hebben onderduikers gezeten. In 1945 zijn hier verzetsmensen doodgeschoten. Tegenwoordig herdenken we op deze plek elk jaar de oorlogsslachtoffers. Het monument verenigt de drie verhalen die bij deze plek horen. Het onderduiken, de executie en de jaarlijkse dodenherdenking. Dertien zwerfkeien geven de geëxecuteerden een ‘gezicht’. Een bijna onzichtbaar onderduikershol is nu een toegankelijke poëtische plek geworden om te herdenken.

Auteur

Albert-Jan Garama