15 jaar Oktobermaand Kindermaand in Midden-Drenthe

Assen

DRENTHE - Oktober is Kindermaand in Drenthe. Ook in Midden-Drenthe hebben kinderen van 4 t/m 12 jaar gratis toegang tot organisaties en culturele activiteiten. Kinderen kunnen in de weekenden van oktober meedoen aan een gevarieerd programma bij zeven kunst- en cultuurinstellingen. Dit jaar staan er bijvoorbeeld workshops, rondleidingen en voorstellingen op het programma.

‘t Stokertje Ambachten in Orvelte geeft verschillende demonstraties in de smederij en houtzagerij en bij de klompenmaker kunnen de kinderen een klompje beschilderen. In het RepairCafé Beilen kunnen de kinderen een bewegende mini-robot maken en door te schroeven, te boren en te slopen halen de kinderen ook nog even een techniekdiploma. In het Museum van Papierknipkunst is een puzzeltocht door knipselland uitgezet en in het kader van de Kinderboekenweek worden prachtige verhalen voorgelezen in Bibliotheek Beilen en in Bibliotheek Smilde en helpt KreaKracht de deelnemers een vlieger, tol, jojo of knikkerzak te maken. Ook dierenasiel Beilen doet dit jaar mee met Oktobermaand Kindermaand. In het asiel kunnen kinderen hun favoriete dier schilderen. Herinneringscentrum Kamp Westerbork Herinneringscentrum Kamp Westerbork brengt alle actiedagen van Oktobermaand Kindermaand een speciaal kinderprogramma. Op 1, 15 en 22 oktober is de juniorroute gratis verkrijgbaar bij de receptie van het museum. Het is een routeboekje met spannende en bijzondere verhalen over kamp Westerbork. Op 2 oktober komt kinderboekenschrijfster Martine Letterie vertellen over de kinderen die gevangen zaten in kamp Westerbork. Op 8 en 9 oktober kan er een vertelkistje worden gemaakt over Anne Frank en op 16 en 29 oktober staat er een ontsnappingsrondleiding op het programma. Op 23 oktober is er een fotografieworkshop op het kampterrein en op 30 oktober vertelt Lida van der Kar over haar tijd in Kamp Westerbork. Lida was zes jaar oud toen ze in kamp Westerbork gevangen werd gezet. Oktober is al 15 jaar Kindermaand in Drenthe. Ruim 100 instellingen en kunstenaars bieden elk jaar kinderen een maand vol bijzondere, avontuurlijke en verrassende kinderactiviteiten op het gebied van kunst, cultuur en natuur. Het programmaboekje van dit jaar laat 318 activiteiten zien in twaalf gemeenten. Het volledige programma staat ook op www.kindermaand.nl Duizenden kinderen bezoeken jaarlijks met hun ouders de activiteiten om kennis te maken met onbekende organisaties of activiteiten. Doordat toegang en deelname voor kinderen altijd gratis is, is Oktobermaand Kindermaand een laagdrempelige activiteit voor het hele gezin.

Auteur

Albert-Jan Garama