15 jaar Oktobermaand Kindermaand in Tynaarlo

Assen

Oktober is Kindermaand in Drenthe. Ook in Tynaarlo hebben kinderen van 4 tot en met 12 jaar gratis toegang tot organisaties en culturele activiteiten. Kinderen kunnen in de weekenden van oktober meedoen aan een gevarieerd programma bij elf kunst- en cultuurinstellingen in de gemeente. Dit jaar staan er bijvoorbeeld workshops, rondleidingen en voorstellingen op het programma.

Muziekbond Groningen en Drenthe organiseert een jeugdorkestenfestival en NO-LABEL dans & theaterproducties brengt in Plaats de Wereld twee voorstellingen. Voor de jongste kinderen wordt de voorstelling 3x Hoera voor Kroki gespeeld en voor kinderen van 4 t/m 12 jaar de voorstelling NEST!, een voorstelling over een ei, verloren in de zee. Museum De Buitenplaats organiseert met vele anderen voor alle tekenfanaten, groot en klein, The Big Draw Eelde. Van 8 t/m 23 oktober zijn er op verschillende plekken in Eelde leuke en bijzondere tekenworkshops. IVN Zuidlaren houdt voor alle kinderen die graag buiten zijn een spannende speurtocht door de natuur met leuke opdrachten over diersporen, vogels en slangen en in Museum De Wachter kunnen koekjes worden gebakken. Bij Stichting Kunstlokaal kan er flink geëxperimenteerd worden met het maken van een hoofddeksel en in Museum De Buitenplaats wordt door het Grieg Pianoduo het verhaal over de sluwe vos Reinaert en Koning Nobel gespeeld en verteld. Klankrijk Drenthe biedt een les kleuterviool in CBS De Tol en organiseert een muziekcarrousel. En in de Mongoolse Nomadentent van Plaats de Wereld kunnen de kinderen kijken en luisteren naar Afrikaanse verhalen. In Museum Vosbergen kunnen maar liefst 800 muziekinstrumenten worden bewonderd en sommige bespeeld. De tentoonstelling in het Klompenmuseum heeft een Spaans tintje. Er staan in het museum klompjes klaar om zelf te versieren. De website www.kindermaand.nl biedt alle informatie. Oktober is al 15 jaar Kindermaand in Drenthe. Ruim 100 instellingen en kunstenaars door heel Drenthe bieden elk jaar kinderen een maand vol bijzondere, avontuurlijke en verrassende kinderactiviteiten op het gebied van kunst, cultuur en natuur. Het programmaboekje van dit jaar laat 318 activiteiten zien in twaalf gemeenten. Duizenden kinderen bezoeken jaarlijks met hun ouders de activiteiten om kennis te maken met onbekende organisaties of activiteiten. Doordat toegang en deelname voor kinderen altijd gratis is, is Oktobermaand Kindermaand een laagdrempelige activiteit voor het hele gezin.

Auteur

Albert-Jan Garama