Matricale zingt Nederlandse en Franse madrigalen

Assen

Projectkoor Matricale uit Westerveld geeft in september een uitvoering van haar meest recente repertoire in Beilen. Het koor, onder leiding van dirigent Klaas-Peter van der Laan zal daarbij madrigalen ten gehore brengen van Nederlandse en Franse componisten. Klassiek gitarist Sjors Holleboom zorgt voor een akoestisch intermezzo.

Madrigalen zijn vier- tot zes-stemmige a-capella composities met een expliciet wereldlijke tekst. Na de dominantie van religieuze thema’s tijdens de Middeleeuwen mocht het madrigaal zich in de Renaissance (15e, 16e en begin 17e eeuw) verheugen in een enorme populariteit. Er kwam ruimte voor het bezingen van wereldse problemen, niet in de laatste plaats de liefde. In 2015 voerde Matricale al het bekende en zeer melodieuze madrigaal Nymphes des Bois van Josquin Desprez uit. In dat werk werden de namen genoemd van bekende collegacomponisten. Dit gegeven leidde tot het thema van het huidige project van Matricale: het opvoeren van werk van enkele van deze componisten, aangevuld met regelrechte hits uit die tijd, zoals Au joli bois van Charles Tessier, Als ick u vinde van Hubertus Waelrant en El grillo van Josquin Desprez. Naast het zingen van meer of minder bekende madrigalen zal het koor ook moderner werk ten gehore brengen, waaronder de Huit Chansons françaises van Francis Poulenc. Geschreven kort na de Tweede Wereldoorlog, kenmerken deze volksliederen zich door het verlangen naar een vrolijker tijd. Vrijdag 30 september in de Stefanus Kerk, Prins Bernhardstraat 12 te Beilen. Aanvang 20.15 uur, kerk open 19.45 uur. Toegangsprijs euro 12,50, kaarten aan de kerk.

Auteur

Albert-Jan Garama