Klezmerband Mazzeltov met oud en hedendaags repertoire

Assen

Mazzeltov, vrijdagavond 23 september in De Amer, wordt door kenners als een van de beste klezmerbands van Nederland beschouwd. De Volkskrant heeft het zelfs over ‘klezmer van internationaal niveau’.

Bij klezmer zijn naast Balkaninvloeden ook sporen uit de oriëntaalse- en zigeunermuziek aanwezig. Mazzeltov speelt bekende en minder bekende liedjes uit het oude Jiddische repertoire. De band trekt de muziek ook door naar onze tijd met eigen composities, soms met Jiddische gedichten als basis. Daarnaast komt Mazzeltov af en toe met onverwachte nummers op de proppen. Dat zijn prachtige Jiddische vertalingen van hedendaagse Nederlandse of Franse liederen, zoals ‘Opzij, opzij, opzij’ van Herman van Veen, ‘De Waarheid’ van Marco Borsato en ‘Les Moulins de mon Coeur’ van Michel Legrand. ‘Amsterdam huilt’, de aangrijpende smartlap van Zwarte Riek over de diepen wonden die de Holocaust in de stad heeft geslagen, is in dit verband één van de mooiste interpretaties van Mazzeltov. Zangeres Rolinha Kross brengt het lied met een oprechte snik in haar stem. Zij is met haar doorleefde voordracht de ster van het gezelschap Aanvang 20.00 uur, entree euro 17,50. Reserveren via 06-83225680.

Auteur

Albert-Jan Garama