Theatervoorstelling: 'Hoe zat het ook alweer'

Assen

Drie generaties erfgenamen van het voormalig Nederlands-Indië staan 18 september op het podium in het museum van Kamp Westerbork met de theatervoorstelling Hoe zat het ook alweer.

De Tweede Wereldoorlog eindigde op 15 augustus 1945 in Zuidoost-Azië, na de capitulatie van Japan. Na de onafhankelijkheid van de republiek Indonesië in 1949 volgde ontbinding van de KNIL en kregen de militairen van Molukse afkomst het bevel naar Nederland te reizen. Stichting Samurau maakte de Oral History productie over de dekolonisatie van Nederlands-Indië door in te zoomen op persoonlijke verhalen. De aanleiding voor de theatervoorstelling is het 65 jaar verblijf van Molukkers in Nederland en dat 66 jaar geleden de soevereiniteit aan Indonesië is overgedragen. “Het gaat over de geschiedenis en opvatting over gouden tijden en zwarte bladzijden”, zegt Mietji Hully, producent van de voorstelling. “Het koloniaal verleden van Europa is nog geen gesloten boek, veel bladzijdes zijn zelfs nog nooit opengeslagen. Het verleden en de verschillende interpretaties staan soms haaks op elkaar, zeker waar het gaat om het einde van de koloniale samenleving.” Hoe zat het ook alweer is een theaterstuk met persoonlijke verhalen waarin de zintuigen worden geprikkeld. Met gebruik van muziek, video en foto’s kan het publiek de geschiedenis herleven, voelen en zelfs proeven. Op deze manier komt de verbondenheid en verdeeldheid waar de voorstelling over gaat ook tot leven. De individuele verhalen schijnen een nieuw licht op de geschiedenis en zal ook de jongere generatie aanspreken. Zij krijgen de kans om nieuwe waarheden en andere werelden leren kennen. De theaterproductie Hoe zat het ook alweer begint zondag 18 september 2016 om 14.00 uur in het museum van Kamp Westerbork. Kaarten kosten € 15,00 (inclusief museumbezoek) en zijn te reserveren via info@kampwesterbork.nl of 0593-592600. Vrienden van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork betalen een toeslag van € 6,50.

Auteur

Albert-Jan Garama