RUBRIEK De Drentse Zaak met Jacob Heitman

Assen

‘Het belangrijkste is dat mensen met elkaar in gesprek gaan’

De Drentse Zaak is het werk- en kenniscentrum van ondernemend Assen. Binnen het pand aan de Beilerstraat zijn diverse bedrijven gevestigd. Maar er is ook een flexwerkruimte, waar steeds weer andere ondernemers hun laptops openslaan. Sinds kort fietst projectregisseur Jacob Heitman (46) dagelijks naar De Drentse Zaak. Daar plaatst hij zijn laptop op een van de bureaus in de flexwerkruimte, om aan de slag te gaan voor zijn eigen bedrijf. Twee eigen bedrijven, eigenlijk. ,,Wanneer ik alléén bij een project ben betrokken, doe ik dat vanuit mijn eigen Buro Horatius. Maar wanneer er meer mensen nodig zijn, werk ik onder de vlag van SpringPartner, de coöperatie die ik vijf jaar geleden met recreatiedeskundige Hanneke Schmeink ben begonnen.” Als projectregisseur houdt Heitman zich bezig met ontwikkel- en inrichtingsvraagstukken voor het landelijk gebied. In 2014 werd hij bijvoorbeeld door Natuurmonumenten ingehuurd. Samen met bewoners en agrariërs moest hij een toekomstvisie ontwikkelen voor het behoud van de weidevogels in De Greidhoeke, een weidelandschap in Friesland. ,,Enerzijds resulteert dat in een papieren rapport met de uitkomst van de interactie met de streek en de opdrachtgever. Anderzijds wil ik zo een proces opstarten om tot verandering te komen.” Creatieve verbinder Op zijn visitekaartjes presenteert Heitman zich niet alleen als ‘projectregisseur’ maar ook als ‘creatieve verbinder’. ,,Bij de projecten waar ik aan werk is vaak sprake van tegengestelde belangen. Daarbij speel ik een bemiddelende rol. Het belangrijkste is dat mensen met elkaar in gesprek gaan. Dan blijkt vaak dat niet alles tegenstrijdig is, dat er ook gemeenschappelijke belangen zijn.” Besluiten worden onder Heitmans regie niet democratisch genomen, legt hij uit. ,,Wij gebruiken een andere methode, de sociocratie. Bij een democratie beslist de meerderheid, en blijft de minderheid in de regel met een vervelend gevoel zitten. Bij sociocratie staan argumenten centraal, is ieder gelijkwaardig en besluit je op basis van consent. Dat kost wat meer tijd, maar uiteindelijk kom je zo wel tot een oplossing waar iedereen zich in kan vinden.” Aanspraak Voor zijn werkzaamheden moet Heitman vaak ‘in het veld’ aanwezig zijn. Maar er zijn ook periodes waarin hij eigenlijk alleen maar kantoorwerkzaamheden verricht. ,,Zaken organiseren en voorbereiden. Dat doe ik sinds de zomervakantie vanuit de flexwerkruimte hier in De Drentse Zaak.” Vóór de zomervakantie werkte Heitman een tijdje vanuit huis, maar dat beviel minder. ,,Ik mis dan toch de aanspraak. Even met iemand van gedachten wisselen. Dat kan binnen De Drentse Zaak juist heel goed.” Dat iedereen binnen zo’n flexwerkruimte zijn eigen vakgebied heeft, ziet hij eerder als een voordeel dan een nadeel. ,,Ik heb hier al een paar mensen gesproken waarmee ik in de toekomst wel zou willen samenwerken, al dan niet via onze coöperatie.” Een ander voordeel van het werken in De Drentse Zaak vindt hij dat de scheiding tussen werk en privé duidelijker is. ,,Als ik om half zes de deur dichttrek en naar huis fiets, laat ik het werk hier achter.” Over De Drentse Zaak In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor een eigen kantoor, vergaderruimtes en flexibele werkplekken. Kijk voor meer informatie op www.dedrentsezaak.nl. Het Geheime Wapen Tekstschrijvers.

Auteur

Albert-Jan Garama