Bike Festival Assen: vette dikke trick

Assen

Afgelopen weekend vond alweer de tiende editie van het Bike Festival Assen plaats. Het mountainbikespektakel is uitgegroeid tot een ware traditie.

ASSEN - De vermoeidheid is in de ogen te zien. Zweet drupt van het gezicht. Nog een paar uur en dan is het voorbij. De deelnemers aan de 24-uurs race hebben het zwaar en hun doorzettingsvermogen wordt danig op de proef gesteld. Het acht kilometer lange parcours rond de Baggelhuizerplas en de uren dat ze de pedalen van hun mountainbike rond trappen vergen het uiterste van de coureurs. Er zijn een aantal categorieën. Je kunt de 24 uur in estafette volbrengen met een groepje, maar de echte bikkels doen het alleen. Zaterdagmiddag 14:00 uur gingen ze van start. De eerste uren voortvarend, maar nadat de 6-uursrace zaterdagavond was voltooid (gewonnen door Diana Boeser bij de dames en Richard Feiker bij de heren) en de daarop volgende nacht als een man met een hamer losbeukte op de wilskracht van de renners wordt het een echte strijd. Een strijd tegen zichzelf. Het is het tiende keer dat rond de Baggelhuizerplas het Bike Festival Assen wordt gehouden. Het evenement dat tien jaar geleden door een paar vrienden voor het eerst werd georganiseerd is inmiddels uitgegroeid dat een groots, gezellig en sportief evenement voor sportievelingen en liefhebbers. Naast de mountainbikewedstrijden zijn er tal van andere fiets-gerelateerde activiteiten. De 16-jarige Nienke uit Rolde doet mee met de Trial Masters. Hiervoor zijn een aantal spectaculaire parcours aangelegd waarbij de deelnemers binnen een bepaalde tijd obstakels moeten nemen zonder een voet aan de grond te zetten. Nienke heeft net een pallet bedwongen en heeft een kruisje bij de 0 op haar papier. “Dat betekent dat ik geen voet aan de grond heb gezet”, zegt ze trots. Het is de tweede keer dat ze meedoet in Assen. “Ik ben pas twee jaar geleden begonnen. Volgend jaar doe ik mee op een hoger niveau. Dat beloof ik.” Even later: “Hoop ik..” Bij de Dirt Jam Challenge is het een drukte van belang. Vette muziek en een enthousiaste speaker. “Willen jullie een vette trick zien?!” Het publiek vindt het prachtig en wordt met bedolven onder termen als ‘backflip’ en ‘three sixty down wip’. De ‘dirtline’, zoals het parcours genoemd wordt, bestaat uit twee springschansen, één van twee meter en één van bijna drie meter hoog. Deze worden door de rijders genomen na van een acht meter hoge ‘roll-in’ naar beneden zijn gesuisd. Het publiek wordt opgezweept en mag kiezen welke vette dikke trick de volgende stuntfietser gaat doen. “Backflip!” schreeuwt het publiek. Ondertussen zwoegen de mountainbikers voort. Hun tijd zit er bijna op. De finish in zicht. Als even later de 24 uur voorbij zijn blijkt dat Evert Heinhuis de meeste rondjes heeft gereden. Zevenenveertig. Bijna 400 kilometer. En dat in één etmaal. Ook best een vette dikke trick… Maurice Vos Foto Maurice Vos

Auteur

Albert-Jan Garama